Podrška Komore digitalnoj transformaciji preduzeća

DSCN3573Konkurentnost privrede je imperativ za sva domaća preduzeća kako bi se na kvalitetan način pozicionirala na inostranom tržištu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u Banjoj Luci, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Upravo u tom pravcu, kako je rekao, Privredna komora Republike Srpske sprovodi niz projekata, a jedan od njih je „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima – DigIT“.

Prema njegovim riječima, Komora je, svjesna uloge digitalizacije u privrednim subjektima, formirala Centar za digitalnu transformaciju privrede, čiji je cilj da se sagleda u kakvom su stanju privredna društva po ovom pitanju.

– Već smo imali pilot-projekat koji je sprovođen u 10 preduzeća u Srpskoj – pet iz oblasti metalne, a pet iz drvne industrije, gdje smo organizovali konsultante iz Srbije. Predstavnici ovih preduzeća su veoma zadovoljni sprovedenim aktivnostima – rekao je Ćorić.

Kako je naveo, konsultanti iz Srbije, koji su sertifikovani od strane Privredne komore Austrije, su na stručan i kvalitetan način prošli kroz sve proizvodne procese u ovim preduzećima, dali određene preporuke i na taj način će domaća preduzeća ući u proces digitalizacije i osavremenjivanja tehnoloških postupaka.

Ćorić je naglasio da su neka preduzeća u Srpskoj uložila i 150.000 KM u digitalnu transformaciju.

– Naš cilj je da kroz Centar za digitalnu transformaciju obučimo, edukujemo i sertifikujemo naše stručnjake koji će u našim preduzećima odrađivati te poslove, davati preporuke i na taj način ćemo uposliti naše IT kompanije – naveo je Ćorić.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot reklDSCN3581a je da se projekat „Centar za digitalizaciu, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima – DigIT“ odvija u okviru programa „EU for biznis“ /EU4Business/ i sprovodiće se u narednih 18 mjeseci.

Cilj projekta, čija je vrijednost gotovo 500.000 KM, jeste podizanje konkuretnosti i inovacija samim privrednim društvima.

Partneri na projektu, koji realizuje Privredna komora Republike Srpske, jesu Područna privredna komora Banjaluka, Inovacioni centar Banjaluka, te kompanije „Saga“ iz Banjaluke i „Topinoks“ iz Prnjavora.

 

Print Friendly

Leave a Reply