Položen kamen temeljac za gradnju „Zeohema“

zeohemU Zvorniku je danas postavljen kamen temeljac za gradnju firme „Zeohem“, za šta će istoimena švajcarska kompanija investirati skoro 10 miliona švajcarskih franaka.
Kamen temeljac položili su izršni direktor kompanije „Zeohem“ iz Švajcarske Alojz Valdburg Cail, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser, predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Polaganju je, između ostalih, prisustvovao i predsjednik Upravnog odbora grupacije CPH /Chemie+Papier Holding AG/ Peter Šaub, koji je rekao da bi zvornički „Zeohem“, čija bi gradnja trebalo da bude završena u ovoj godini, trebalo da zapošljava od 40 do 50 radnika.

On je naglasio da „Zeohem“ ima dugogodišnju saradnju sa kompanijom „Alumina“, koja je u proteklom periodu bila pouzdan partner, te dugogodišnji snabdjevač sirovinama za proizvodnju kojom se bavi „Zeohem“.

„Proizvodi iz `Alumine`, pogotovo sirovina za molekularna sita, imaju dobar kvalitet, pa smo i zbog toga odlučili da ovdje investiramo u izgradnju fabrike i da još bliže sarađujemo sa zvorničkom kompanijom“, istakao je Šaub.

On je naveo da švajcarski „Zeohem“ ima veliko poslovno povjerenje u „Aluminu“ i da njihov budući zajednički posao treba da se razvija u povjerenju i razumijevanju.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika rekao je da su Republika Srpska i grad Zvornik ovom investicijom „dobili krila“ i za dalje poduhvate u industriji proizvodnje glinice.

On je naglasio da se u krugu „Alumine“ gradi još jedan objekat površine oko 20.000 metara kvadratnih koji će biti prateći objekat za fabriku „Zeohem“ i u kojem će biti zaposleno oko 250 mladih ljudi.

Motika je naveo da se u „Alumini“ osvaja desetak novih proizvoda koji će dijelom biti prodavani „Zoehemu“, a dijelom na svjetskom tržištu.

„Sa kompanijom `Zeohem`, koja nam je strateški partner, dobili smo mnogo jači uticaj u svijetu“, rekao je Motika, koji je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Željki Cvijanović i Vladi Republike Srpske za podršku i želju da pomognu u realizaciji ovog poduhvata.

Ambasador Rauber Sakser istakla je da kompanija mora imati sigurnu bazu, zbog čega zemlja mora privredi obezbijediti stabilno okruženje.

Ona je naglasila da je ovo dugoročna investicija, kojom se jačaju bilateralni i ekonomski odnosi, a ujedno otvaraju i nova radna mjesta.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply