Porodično preduzetništvo – važan dio ekonomije Srpske

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je juče na Jahorini da porodično preduzetništvo predstavlja značajan dio svake ekonomije, pa tako i Republike Srpske.
„Obilazeći firme putem programa `Afterker`, posjetili smo i porodične firme koje ostvaruju veoma dobre rezultate. Nadam se da će ova regionalna konferencija poboljšati svoje poslovanje jer regionalna umreženost znači i zajednički nastup na nekim drugim tržištima“, rekao je Klokić novinarima.

On je naveo da porodične firme podrazumijevaju izuzetno veliki angažman i energiju svakog člana porodice, kako bi uspješno poslovali i opstali na sve zahtjevnijem tržištu.

Klokić je kao dobar primjer porodičnog preduzetništva naveo firmu „Eksport siti“ iz Prnjavora, koja na godišnjem nivou ostvari izvoz vrijedan više od 20 miliona KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović istakao je da se u svakom trenutku i na svakom mjestu mora afirmisati ideja privatnog preuzetništva i malih i srednjih preduzeća, kao jedan od alata za unapređenje privrednog potencijala bilo koje zemlje.

„Kao ministar poljoprivrede Srbije, želim posebno da afirmišem porodično preduzetništvo u sferi agrara, kao važne grane privrede“, naglasio je Nedimović.

Predstavnik kompanije „Viza“ Dmitro Mamzeliev rekao je da se ova firma prošle godine priključila regionalnom projektu porodičnog preduzetništva i to na partnerskom nivou.

Mamzeliev je naveo da „Viza“ naročito ulaže u sektor malih i srednjih preduzeća i redovno održava radionice namijenjene akterima porodičnog biznisa, kako bi što bolje poslovali i upravljali svojim troškovima i prihodima.

Na Jahorini se danas održava Druga regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore.

Ciljevi konferencije o porodičnom preduzetništvu su da ohrabri nezaposlena lica na samozapošljavanje i umrežavanje, da podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu – o kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta za osnivanje i razvoj porodičnih preduzeća, uvođenje znanja iz oblasti preduzetništva u obrazovni sistem, veće učešće preduzetnika u procesima ekonomskog odlučivanja.

Jedan od ciljeva je i da pomogne umrežavanju preduzetnika iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Pokrovitelji konferencije su Vlade Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije, a partner konferencije je kompanija „Viza“.

Organizatori konferencije su organizacije „Centar“, „Spektar“, „Jelek“ i „Korak dalje“.

Izvor: SRNA

Leave a Reply