Potpisan koncesioni ugovor za vjetroelektranu „Hrgud“

By 28. септембра 2015. Aktuelnosti, Energetika i rudarstvo No Comments

vjetroelektrana1Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane „Hrgud“ u opštini Berkovići, čija ukupna vrijednost iznosi 127 miliona KM.
Đokić je, nakon potpisivanja ugovora, izjavio novinarima u Banjaluci da je planirana izgradnja vjetroelektrane kapaciteta instalisane snage 48 megavata sa 16 objekata, odnosno sa po tri megavata po jednom objektu, te da se očekuje da ovaj projekat bude realizovan u narednih nekoliko godina.
On je rekao da će ovaj projekat biti finansiran sa 60 miliona evra kredita NJemačke razvojne banke, dok će Elektroprivreda Republike Srpske za ovaj projekat obezbijediti 8.380.732 KM.
„Potpisivanjem ovog koncesionog ugovora, Vlada Republike Srpske okončala je pregovarački postupak i dodijelila koncesiju za izgradnju prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj koju će graditi `Elektroprivreda Republike Srpske`“, istakao je Đokić.
On je podsjetio da su u ranijem periodu provedene detaljne istražne radnje na području Hercegovine, koje su pokazale da postoje dovoljne količine vjetra na ovom lokalitetu i da je moguće graditi ovakve energetske objekte.
Đokić je napomenuo da je Vlada Republike Srpske odlučna da nastavi ubrzano voditi projekte energetike, odnosno izgradnje energetskih objekta za proizvodnju električne energije, naročito iz obnovljivih izvora.
„Na ovaj način Republika Srpska ide u dalji strateški razvoj sektora energetike na način da podstiče proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ovo biti prvi objekat ovog tipa izgrađen i u BiH“, kaže Đokić.
On je naveo da će realizacija ovog porojekta imati tri faze, od kojih prva obuhvata dodatna istraživanja, projektovanje i pribavljanje adekvatnih dozvola, druga – izgradnju, a posljednja – eksploataciju objekta, odnosno puštanje energije u mrežu.
Đokić je rekao da se koncesija daje na period od 50 godina.
On je rekao da „Elektroprivreda Republike Srpske“, kao nosilac razvoja sektora energetike u Srpskoj, spremna i osposobljena kadrovski, finansijski i organizaciono da može realizovati ovaj projekat.
Đokić je podsjetio da je na na lokalitetru Trusine u Hercegovini dodijeljena koncesiona naknada u postupku drugom koncesionaru „Eol prvi“, koji provodi intenzivne aktivnosti na realizaciji ovog ugovora.
On je rekao da očekuje da će u 2017. godini biti vrlo konkretnih radova na izgradnji ovog objekta, dok bi vjetroelektrana Trusina kod Nevesinja trebalo tehnički da bude završena 2018. godine.
Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić podsjetila je da je NJemačka razvojna banka 2012. godine obezbijedila 600.000 evra donatorskih sredstva na osnovu kojih su započeta istraživanja karakteristika vjetra na pet perspektivnih lokacija u Hercegovini.
„`Elektroprivreda Srpske` opredijelila se za lokaciju Hrgud, kao jednu od najperspektivnijih lokacija“, istakla je Milekićeva.
Ona je rekla da je potpisani koncesioni ugovor polazna osnova kako bi se dalje nastavile aktivnosti oko zaključivanja ugovora sa NJemačkom razvojnom bankom u okviru Ministarstva finansija, resornog ministarstva i „Elektroprivrede Srpske“.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply