Potpisan memorandum o razumijevanju za izgradnju HE “Dabar”

HE Dabar memorandum o razuzmijevanjuMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici kineske kompanije „Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn“ potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju za realizciju projekta izgradnje Hidroelektrane „Dabar“, čija je vrijednost 180 miliona evra.
Đokić je istakao da se navedenim Memorandumom definišu mogućnosti saradnje Vlade Srpske i kineske kompanije, koja će moći, uz druge firme, da učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme.
„Za Republiku Srpsku veoma je značajno da postoji interesovanje inostranih partnera da sa našom Vladom i `Elektroprivredom` sarađuju u realizaciji velikih energetskih projekata, što je bio cilj Energetske i Ekonomske politike Srpske“, rekao je novinarima Đokić, nakon potpisivanja Memoranduma.
On je naveo da je kineska kompanija jedna od vodećih u svijetu i da je do sada investirala značajan dio kapitala u energetska područja.
„Hidreoelektrana `Dabar` pripada sistemu hidroelektrana `Gonji horizonti` i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Ovo je jedan u nizu naših velikih energetskih projekata, a cilj nam je da dodatno podstaknemo razvoj energetskog sektora u Srpskoj i da proizvodimo nove količine električne energije“, dodao je Đokić.
Generalni direktor Kancelarije kompanije „Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn“ u Srbiji Čen Liang rekao je da će ova kompanija učiniti sve da bi podnijela najbolju teničku i komeracijalnu ponudu za realizaciju navedenog projekta.
„Vjerujem da smo ostvarili dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i izgradnji Hidrelektrane `Dabar`. Znam koji je značaj ovog projekta za Republiku Srpsku i njen razvoj“, rekao je Liang.
Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić naglasila je da su stvoreni preduslovi za ostvarivanje saradnje sa navedenom kineskom kompanijom.
„To znači pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. NJima ne dajemo nikakva ekskluzivna prava, nego se povećava konkurentnost u realizaciji ovog projekta“, kaže Milekićeva i napominje da je objavljen tender za izgradnju tunela hidroelektrane Dabar.
Ona je podsjetila da je završena studija izvodljivosti i da će „Hidroelektrane na Trebišnjici“ biti stoodstotni vlasnik projekta.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply