Potpisan program o saradnji Trilateralnog trgovinskog komiteta

By 19. октобра 2015. Aktuelnosti No Comments

Trilateralni sporazum BiH - Srbija - TurskaU Beogradu je danas potpisan Srednjoročni program o saradnji Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbija – BiH – Turska za period od 2016. do 2018. godine.
Program su potpisali ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić i ministar ekonomije Turske Nihat Zajbekči.
Šarović je nakon potpisivanja programa rekao da će njegovom realizacijom biti unaprijeđeni ekonomski i drugi odnosi, te da će značajno biti obnovljena infrastruktura u Srbiji i BiH, koja je, kako kaže, najgora u regionu.
On očekuje da će obim međusobne razmjene sa sadašnjih 150 miliona evra u narednoj godini biti povećan na 200 do 250 miliona evra.
„Mislim da je to realno. To su konkretno dijelovi trilaterale i razvoja naših odnosa“, rekao je Šarović.
On kaže da se raduje što će Sarajevo sutra biti domaćin „Biznis foruma“, tokom kojeg će, kako očekuje, biti donesena tri do četiri važna projekta za BiH, Srbiju i Tursku.
LJajić je ocijenio da će realizacija ovog programa omogućiti da deklarativne proklamacije prerastu u konkretne aktivnosti.
On je najavio da će najkasnije za mjesec dana u Instanbulu biti otvoreno zajedničko turističko predstavništvo Srbije i BiH, što će, kako je istakao, omogućiti da veliki broj turskih turista dođe u ove dvije zemlje.
Kao jednu od najvećih prednosti potpisanog dokumenta, LJajić je istakao mogućnost Srbije i BiH da u perspektivi koriste usluge svih 160 turskih trgovinskih predstavništava u svijetu.
„Verujemo da ova saradnja može da bude ostvarena na najvišem nivou i ovo nije prazna priča“, poručio je LJajić.
Ministar ekonomije Turske Nihat Zajbekči vjeruje da će potpisani program biti i realizovan.
„Nadam se da je ovo velika šansa koja će puno značiti Srbiji, BiH i Turskoj“, rekao je Zajbekči.
On je potvrdio da je prilikom današnjeg sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio osnivanje foruma koji će se baviti promocijom turizma.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply