Potpisan sporazum o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“

sporazum Gacko 2Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci u ime Vlade Srpske sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane „Gacko 2“ sa kineskim kompanijama „Čajna investment end divelopment“ i „Čajna mašineri endžiniring korporejšn“.
Đokić je sa kompanijom „Čajna investment end divelopment“ potpisao i okvirni sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji u realizaciji strateških investicionih projekata.

Nakon potpisivanja sporazuma, Đokić je rekao novinarima da je u planu izgradnja Termoelektrane „Gacko“ vrijedne oko milijardu KM, najmanje instalisane snage 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono tijelo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donijele investicione odluke – ocjena ranije procijenjenih rezervi uglja u ovom području, vrijednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

Đokić je rekao da potpisivanje sporazuma sa kineskom kompanijom „Čajna investment end divelopment“ podrazumijeva saradnju u više oblasti – komunalne i saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, zdravstva, nauke i kulture, turizma i zaštite životne sredine.

„Za Republiku Srpske je najvažnije to što će ovi projekti najviše biti usmjereni u razvoj privrede na čemu se temelji i budući razvoj Srpske, posebno u oblasti energetike“, istakao je Đokić.

On je najavio da će narednih dana biti formirano koordinaciono tijelo od predstavnika kineskih kompanija, Vlade Republike Srpske, koje će biti zaduženo da konkretno radi na realizaciji ovih projekata i definiše modele saradnje.

„Vlada Republike Srpske će dati sve potrebne garancije za realizaciju ovih projekata i učestvovati u svakom konkretnom potezu“, istakao je Đokić.

Kada je riječ o sporazumu o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“, Đokić je rekao da ovaj sporazum podrazumijeva proširivanje ranije započete saradnje sa kineskim kompanijama i partnerima.

„Na ovaj način Vlada Republike Srpske pokazuje svoju opredjeljenost ka razvoju privrede i ekonomije, posebno ka jačanju sektora energetike“, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je potpisivanje sporazuma uslijedilo nakon posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Kini kada su vođeni razgovori o ovoj vrsti saradnje, posjete predsjednika Kine Srbiji prošle godine sa kojim se tada sastao i Dodik, te drugih sastanaka premijera Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima više kineskih kompanija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su sa kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a dugi o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“.

Cvijanovićeva, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je novinarima da je sporazum o strateškoj saradnji dugoročan i da predstavlja osnovu za saradnju u različitim oblastima.

„Prisustvo kineskih kompanija i institucija je ohrabrujuće za Republiku Srpsku. Gajimo velike nade da ćemo kroz buduće poteze učvrstiti odnose Srpske i Kine. Naša razvojna šansa je vezana za interes kineskih investitora, jer kada iza projekata stoji kineska država to daje posebnu garanciju da će oni biti uspješni“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da prisutnost kineskih kompanija u regionu daje šansu za mogućnost regionalnih projekata i saradnje.

„Očekujem da će predstavnici resornog ministarstva raditi aktivno u okviru zajedničke grupe da bi se uradile analize i trasirao put za realizaciju ovog značajnog projekta – izgradnji Termoelektrane `Gacko 2`“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da treba mobilisati sve institucije Srpske da se uključe u okvir ovog širokog sporazuma, te da se identifikuju oblasti i pojedinačni konkretni projekti privredne saradnje.

Generalni direktor komapnije „Čajna investment end divelopment“ Lingdž DŽao rekao je novinarima da se ova kompanija ubraja u najveće kompanije u vlasništvu kineskec države prisutna na globalnom nivou u više od 100 država u kojima na različite načine sarađuje sa partnerima.

„Sa Republikom Srpskom razgovaramo o različitom oblicima saradnje, koja uključuje investicije i trgovinu“, istakao je DŽao.

On je rekao da je ova kompanija prisutna i u Srbiji gdje želi da radi na projektu prečišćavanja otpadnih voda.

Potpredsjednik korporacije „Čajna mašineri endžiniring korporejšn“ Zigang Tong rekao je da je Republika Srpska napravila prvi korak u saradnji sa Kinom koja se odnosi na projekat izgradnje Termoelktrane „Gacko 2“.

„Današnje potpisivanje sporazuma znači da je naš posao već započeo. Mi smo već oformili radni tim i želimo do kraja godine da započnemo sa radovima. Nadam se da će projekat `Gacko 2` donijeti veliku korist Republici Srpskoj“, rekao je Tong novinarima.

On kaže da je „Čajna mašineri endžiniring korporejšn“ najveća kineska državna kompanija koja realizuje poslove u inostranstvu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Željko Kovačević, izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane „Gacko“ Srđan Milović i predstavnici kineskih kompanija potpisnika sporazuma.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply