Potpisan Sporazum o saradnji između PKRS i PK Vojvodine

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, i predsjednik Privredne komore Autonomne pokrajine Vojvodine, Boško Vučurević, potpisali su danas u prostorijama Komore u Banjoj Luci Sporazum o saradnji dviju komora, u okviru posjete delegacije iz AP Vojvodine Republici Srpskoj.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić.

Predsjednik Đurić, nakon potpisivanja Sporazuma, rekao je novinarima da ovaj dokument predstavlja formalizaciju saradnje koju ove komore imaju godinama unazad.

Podsjetio je da je Srbija za Srpsku glavni spoljnotrgovinski partner, a da Vojvodina u tome zauzima važno mjesto.

– To ne znači da ne treba preduzimati dalje aktivnosti da se ta saradnja i dalje unapređuje, jer postoje veoma velike mogućnosti – naglasio je Đurić.

U okviru delegacije AP Vojvodine, kako je naveo, nalaze se i privrednici koji su razgovarali sa privrednicima Srpske o mogućnostima saradnje, prije svega iz poljoprivredno – prehrambenog i metalskog sektora.

– Naglašena je i želja da se u oblasti turizma učini značajniji iskorak u saradnji i da se potencijali iz tog sektora zajednički ponude turistima iz trećih zemalja – izjavio je Đurić.

Predsjednik PK Vojvodine, Boško Vučurević, naglasio je da je potpisivanjem ovog sporazuma saradnja između dvije privrede podignuta na institucionalni nivo.

– U prošloj godini ukupna ostvarena spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Vojvodine bila je oko 260 miliona dolara, od čega je nešto više od 200 miliona izvoz u Srpsku. U prva tri mjeseca ove godine razmjena iznosi oko 90 miliona dolara i ima blagu tendenciju rasta – istakao je Vučurević i dodao da saradnja između komora treba da rezultira podizanjem obima ove razmjene.

Ministar Đokić je kazao da je za Republiku Srpsku jako važna njena otvorenost i spremnost na saradnju sa AP Vojvodinom, odnosno sa Srbijom, sa kojom Srpska ima izuzetno kvalitetnu saradnju u svim oblastima društvenog života.

– U ukupnoj robnoj razmjeni Srpske i Srbije značajan dio ima i AP Vojvodine i cilj nam je da tu saradnju razvijemo u narednom periodu i da je povežemo, a upravo ovakva posjeta delegacije AP Vojvodine govori o tome da su i oni opredijeljeni za takvo nešto – naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je potpuno otvorena za sve vidove saradnje, a na nama je, kako je rekao, da se što bolje organizujemo, da razvijemo i unapređeujemo komunikaciju iz koje će proizaći i konkretni rezultati.

Potpisani sporazum podržaće obje vlade, potvrdio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić i istakao da ta podrška neće biti u formi obećanja, nego u formi konkretnih mjera.

Nakon svečanog potpisivanja, održan je i sastanak rukovodstva dviju komora, na kojem je predsjednik Đurić uručio prigodne poklone predsjedniku PK Vojvodine, Bošku Vučureviću i pokrajinskom sekretaru, Ognjenu Bjeliću.

Istovremeno, u sali Komore održani su i bilateralni susreti privrednika iz Republike Srpske i AP Vojvodine.

Print Friendly

Leave a Reply