Potpisani ugovori o isporuci šumskih drvnih sortimenata

U Banjaluci je juče potpisano 49 ugovora između preduzeća „Šume Republike Srpske“ i strateških drvoprerađivača o isporuci šumskih drvnih sortimenata za narednu godinu, sa ciljem da se obezbijedi kontinuitet u radu drvoprerađivačkih kapaciteta.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je kategorizacijom napravljena razlika između strateških drvoprerađivača i primarnih preduzeća, odnosno finalista i polufinalista, kojih ima oko 250.

„Cilj nam je da se održi kontinuitet snadijevanja strateških kupaca drvnom sirovinom, te će od ukupnog etata trupaca oko 42 odsto biti dodijeljeno ovoj grupaciji“, rekao je Pašalić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On je istakao značaj redovnog snabdijevanja sirovinom dvroprerađivača, koji zapošljavaju veliki broj radnika, te su uglavnom oslonjeni na izvoz.

„Kada je riječ o spoljnotrgovinskom obimu, on je i ove godine u suficitu, te nam je ovo značajan sektor, koji treba da održimo redovnim snabdijevanjem“, rekao je Pašalić.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Šume Republike Srpske“ Slaven Gojković rekao je da je za potrebe 49 strateških preduzeća raspoređeno nešto više od 380.000 metara kubnih trupaca četinara i lišćara.

„Preostali dio se ugovara sa ostalim primarnim i finalnim, te polufinalnim preduzećima, koji se ne nalaze u grupi strateških preduzeća, te će ukupno biti raspoređeno 900.000 metara kubnih trupaca“, rekao je Gojković.

On je izrazio zadovljstvo što je održan nivo ugovorene isporuke za ovu godinu, te dodao da se nada da će se taj trend nastaviti i naredne godine.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće će imati prihod od 185 miliona KM na osnovu svih drvnih sortimenata sa kojima raspolaže u naredoj godini, te da se na kraju ove godine očekuje dobit od pet miliona KM.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da su potrebe drvoprerađivača za drvnim sortimentima daleko veće od etata.

„Zbog toga je Vlada Srpske odredila kriterijume, kojim su u povoljniji položaj dovedeni oni privredni subjekti koji zaista mogu da stvore veću dodatu vrijednost drvog sortimenta, te ostvariti najbolji mogući efekat u smislu prihoda, izvoza i zapošljavanja. To su strateška preduzeća“, rekao je Šinik.

Predstavnik preduzeća „Drvoprodeks“ Darko Partalo rekao je da je za ovo preduzeće za narednu godinu raspoređeno 5.000 trupaca hrasta i 8.000 trupaca jele i smrče za proizvodnju višeslojnih podova.

„Hrasta u Srpskoj ima veoma malo, te podmiruje oko 20 odsto naših potreba, jer prerađujemo više od 30.000 trupaca hrasta godišnje. Od toga dio dobijemo od `Šuma Srpske`, dio nabavljamo od privatnog otkupa, dok oko polovinu potreba podmirujemo iz Hrvatske kao rezanu građu hrast“, rekao je Partalo.

Print Friendly

Leave a Reply