Potpisano 67 ugovora o isporuci drvnih sortimenata

Preduzeće „Šume Republike Srpske“ potpisalo je danas sa drvoprerađivačima u Srpskoj 67 godišnjih ugovora o isporuci šumskih drvnih sortimenata u 2016. godini.
Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić naveo je da su ugovori potpisani sa 15 finalnih i 52 polufinalna proizvođača.
„Potpisani su ugovori na masu od oko 500.000 metara kubnih, a preostala drvna masa sa primarnim drvoprerađivačima biće potpisana sukcesivno narednih dana u šumskim gazdinstvima“, rekao je Zubić novinarima.
On je istakao značaj ovih ugovora, navodeći da na osnovu njih drvoprerađivači mogu da obezbijede odgovarajuće količine sirovine za narednu godinu, te ispoštuju ugovore prema svojim kupcima.
„Etat za ovu godinu iznosi blizu dva miliona metara kubnih, te očekujemo da će i ove, kao i prošle godine, ta količina biti realizovana“, rekao je Zubić.
Predsjednik Nadzornog odbora preduzeća „Šume Republike Srpske“ Biljana Marković očekuje da će ugovori koji su danas potpisani u Banjaluci u narednoj godini biti maksimalno ispoštovani.
„Intencija Vlade Srpske je da naše granice ne napušta sirovina, nego gotov proizvod, jer to u najvećoj mjeri može doprinijeti razvoju ne samo privatnih kompanija koje se bave preradom drveta, nego i Vlade Srpske u cjelini“, rekla je Markovićeva.
Ona je istakla da to omogućava veći profit, kao i otvaranje novih radnih mijesta.
Vršilac dužnosti generalnog direktora preduzeća „Šume Srpske“ Risto Marić izjavio je da se ovo preduzeće na osnovu ugovora obavezalo da će izvršiti svoje obaveze, ali da očekuje i da kupci izvrše svoje obaveze plaćanja.
Predsjednik Udruženja šumarstva i drvne prerade u Privrednoj komori Republike Srpske Milan Kovač istakao je da potpisivanje ugovora predstavlja kvalitativno i kvantitativno obezbjeđivanje drvnom sirovinom drvoprerađivača.
„Ne treba zaboraviti da je drvna industrija jedina imala pozitivan trend rasta u ovoj godini, i to preko devet odsto, te da je jedan od najvećih izvoznika u Republici Srpskoj, što povećava šanse za novim zapošljavanjem radnika“, rekao je Kovač.
Vlasnik preuzeća „Petro projekt“ Janko Petrović kaže da potpisivanje ugovora sa preduzećem „Šume Srpske“ znatno olakšava rad drvoprerađivačima, jer znaju čime raspolažu.
„Preduzeća koja se bave drvopreradom su, uglavnom, izvozno orijentisana, te je izvoz u ovoj oblasti porastao za 15 odsto za 10 mjeseci“, naveo je Petrović.
On je naglasio da je njegova firma prošle godine investirala blizu 2,5 miliona evra u novu opremu i tehnologiju, te sa izvozom namještaja osvojila značajna tržišta – Dubaija, Koreje, Engleske.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply