Potrebna sinergija komorskog sistema kako bi osigurali plasman roba na nova tržišta

By 22. фебруара 2022. Novosti iz Komore, slide No Comments

274014685_4039835136243756_4663813933167279021_nMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je nakon sastanka sa predstavnicima privrednih komora u BiH izjavio da je potrebno napraviti potpunu sinergiju i organizaciju komorskog sistema kako bi privrednicima osigurali plasman proizvoda na nova tržišta.

– Smatramo da je značajno artikulisati interese privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH kroz njihovo udruživanje u komorski sistem, ali i kroz regionalne inicijative, odnosno povezivanje poslovne zajednice BiH sa regionom. Spoljnotrgovinska komora, zajedno sa entitetskim komorama u Komorskom investicionom forumu (KIF) zapadnog Balkana funkcioniše na zadovoljavajući način i potrebno je da pojačamo određenu vrstu aktivnosti – naveo je Košarac.  

To se prije svega, kako je dodao, odnosi na plasman naših roba iz poljoprivrednog sektora. Košarac je dodao da je važno otvoriti dijalog sa predstavnicima poslovne zajednice, kako i na koji način zagovarati potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

 – O tome sam informisao poslovnu zajednicu, s obzirom na činjenicu da planiramo početkom maja međudržavnu komisiju za trgovinu BiH i Rusije u Banjoj Luci  gdje želimo da na temelju svih parametara i aktivnosti iznesemo šta je to što nas posebno interesuje, a što bismo eventualno mogli zajedno da radimo sa tržištem Evrorazijske unije, cijeneći da imamo kredibilne i adaptirane, kao i etablirane kompanije na tržištu EU, tako da ne vidim razlog zašto to ne bi moglo biti i sa evroazijskom unijom. Time bi bio omogućen brži protok kapitala, odnosno bile bi značajno veće investicije – naveo je Košarac.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić je rekao da je sastanak bio konstruktivan i prilika da  analiziraju kako se i na koji način može pomoći privrednicima da osavremene svoju proizvodnju, te kako da na kvalitetan i efikasan način plasiraju svoje proizvode na inostrano tržište, odnosno da budu konkurentni na njemu.

 – S obzirom na to da je Ministarstvo nadležno za skoro sve grane privrede, mislim da je ovo prava adresa, gdje trebamo razgovarati kako u narednom periodu da funkcionišemo i kako da pomognemo privrednicima iz oba entiteta, kako bi pozitivni trendovi izvoza bili u uzlaznoj putanji – istakao je Ćorić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da je ovo jedan u nizu sastanaka koje održavaju radi iznalaženja najboljih rješenja i zajedničkog stava kada je riječ o poslovnoj zajednici.

– Naš zajednički stav je da pored tržišta Evropske unije moramo afirmisati i neka druga tržišta i time stvarati nove uslove za pozicioniranje naših roba na tim tržištima obzirom na poremećene globalne lance snabdijevanja i kako se u takvim okolnostima BiH može pozicionirati kao ozbiljan dobavljač – dodao je Egrlić. 

BiH je, po njegovim riječima, već prepoznata kao ozbiljna poslovna zajednica koja može ponuditi visokosofisticirane proizvode, kao i one niže vrijednosti. Egrlić je dodao da BiH trenutno više od 72 posto izvozi u zemlje EU što govori da imamo vrlo kvalitetne proizvode i da trebamo raditi na iznalaženju dodatnih tržišta.

Posebno je istakao značaj povezivanja i aktivnog djelovanja putem Komorskog investicionog foruma, te Evropske mreže preduzetništva.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević je rekao da je na sastanku bilo riječi i o prethodnoj godini koja je bila prilično uspješna sa aspekta izvoza, zapošljavanja, a rast je zabilježen u gotovo svim sektorima.

Posebnu pažnju, kako je dodao, posvetili su i pitanju nedostatka radne snage, te kako pojednostaviti procedure kako bi kompanije koje imaju potrebu i mogućnost za zapošljavanje, što lakše došle do radne snage.

Print Friendly

Leave a Reply