Povećati robnu razmjenu sa Francuskom

By 8. октобра 2015. Novosti iz Komore, slide No Comments

Francuzi u PPK BLPrerađivačka, odnosno drvna i prehrambena industrija, kao i metalski sektor, neke su od grana privrede Srpske za koje su članovi privredne delegacije pariške pokrajine, departmenta Valdauz pokazali najviše interesa u toku uzvrtane trodnevne posjete Područnoj privrednoj komori Banja Luka, koja je organizovana 8. oktobra.
Podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske pokazuju da obim razmjene sa Francuskom nije na nivou drugih evropskih zemalja, zbog čega Komora nastoji predstaviti kapacitete u oblastima koje bi trebalo da budu mnogo zastupljenije, rekao je novinarima predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić.
– Mi u Francusku izvozimo najviše obuću, odjeću i nešto metala, a uvozimo automobile, kozmetiku, farmaceutske proizvode – naveo je Račić i dodao da su predstavnici Komore gostima iz Francuske predstavili privredni ambijent Banjaluke i Republike Srpske, poreski sistem, uslove i troškove poslovanja.
Francuzi u PPK BL (1)Kada je riječ o budućoj saradnji, Račić je izrazio optimizam, s obzirom da su francuski privrednici iskazali zainteresovanost i za podugovaračke poslove, koji bi se radili prema projektima njihovih kompanija.
Direktor Agencije za razvoj privrednih veza između Francuske i Jugoistočne Evrope, Vesna Pakaj, istakla je da postoje i mnogi oblici saradnje koji se mogu ostvariti preko evropskih fondova koji su na raspolaganju za projekte iz oblasti zaštite životne sredine i tretmana otpada, te projektima u vezi sa obnovljivim izvorima energije.
Direktor Centra za ekonomski razvoj departmana Valduaz i savjetnik za spoljnu trgovinu Vlade Francuske, Žan Fransoa Benon, napomenuo je da je tokom obilaska privrednih društava koja posluju na području Banja Luke stekao pozitivne utiske.
– Republici Srpskoj u prilog idu geografski položaj i tehničke kompetencije preduzeća sa konkurentnim cijenama i uslovima za privrednu razmjenu.Francuzi u PPK BL (2) Saradnja bi vrlo brzo mogla da se ostvari na području drvne industrije i moderne trehnologije, te metalne industrije. Nažalost Francuzi ne poznaju Republiku Srpsku, te je na nama da radimo na promociji njenih potencijala – izjavio je Benon.
Nakon preliminarnog dijela sastanka, organizovani su i bilateralni susreti privrednika iz banjolučke regije sa članovima delegacije iz Francuske.
U okviru posjete, gosti iz Francuske obišli su i neka od privrednih društava iz Banja Luke, među kojima su Exclusive Lingerie, Novi Jelšingrad, Nova DI Vrbas, Tri best, Banjalučka pivara, Fabrika duvana, kao i Vinariju Jungić u Čelincu, a prema programu posjete, u toku sutrašnjeg dana sastaće se sa gradonačelnikom Banja Luke, Slobodanom Gavranovićem i ministrom ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS, Zalatanom Klokićem.

Print Friendly

Leave a Reply