Poziv na seminar „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte“

26.06.2024.

Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u okviru projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“ i projekta „Engage, inspire, empower – Women in Business”, koji finansira Vlada Švicarske, organizuje seminar na temu „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte“, koji će se održati u četvrtak i petak, 04. i 05.07.2024. godine, sa početkom u 11h prvi i 10h drugi dan, u Privrednoj komori RS, Banja Luka, ul. Branka Ćopića 6, sala Jahorina.

Intelektualno vlasništvo je „neopipljiva“ imovina, ali vrlo često najvrijednija imovina kompanije koju je potrebno kontinuirano unaprijeđivati, ali i zakonski zaštititi od potencijalnih zloupotreba. Imajući u vidu značaj intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okruženju kao i potrebu podizanja svijesti o potrebi zaštite istog, na seminaru će se prezentovati tematske cjeline koje se odnose na patente, žigove i industrijski dizajn, te na uslugu Preddijagnostike intelektualnog vlasništva, koju je Institut za intelektualno vlasništvo odnedavno uveo kao bestplatnu uslugu za mala i srednja preduzeća. Drugog dana seminara tematske cjeline će se odnositi na zaštitu autorskih prava, međunarodne zaštite patenata, zaštita intelektualnog vlasništva u gejming u industriji, te vještačka inteligencija kao izazov i iskušenje za intelektualno vlasništvo.

Seminar je namjenjen privrednim subjektima, organizacijama za podršku biznisu kao i onima koji su profesionalno zainteresovani za ovu problematiku.

Predavači na seminaru su: mr Irma Isak Gudelj, mr Irma Delibašić, Goran Trifković, dr Jovan Šarac, mr Saša Zdravković, mr Miodrag Marković, Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

Seminar je besplatan za sve učesnike, a prijave se vrše najkasnije do 03.07.2024. godine, putem linka: https://edukacije.komorars.ba/event/seminar-intelektualno-vlasnistvo-za-privredne-subjekte-2/.

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon +387 51 493 138. Kontakt osoba je Sonja Milinčić (sonjam@komorars.ba).

Program seminara: https://komorars.ba/wp-content/uploads/2024/06/Program-seminara.pdf