Poziv privrednim društvima da usklade deklaracije

Inspektorat Republike Srpske poziva privredne subjekte da usklade sadržaj deklaracije sa odredbama Pravilnika o dopunama pravilnika o deklarisanju hrane, s obzirom na to da uskoro ističe rok za ovu zakonsku obavezu.
Nadležni inspektori će od 22. septembra ove godine, po isteku navedenog roka, prema subjektima kod kojih se zateknu proizvodi sa neispravnim deklaracijama na kojima je navedeno više uvoznika, preduzimati zakonom propisane mjere.
Iz Inspektorata podsjećaju privredne subjekte u poslovanju sa hranom da se dopunom pravilnika pod uvoznikom smatra samo jedan uvoznik koji predmetnu hranu stavlja na tržište Republike Srpske.
„U praksi to znači da u dijelu deklaracije koja se odnosi na uvoznika hrane može stajati samo jedan uvoznik“, saopšteno je iz Inspektorata.
Nadzorom na terenu uočeno je da pojedini subjekti još uvijek na deklaraciji navode više uvoznika.
Pravilnik o dopunama pravilnika o deklarisanju hrane objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srpske“ od 16. juna 2015. godine.
Subjekti u poslovanju sa hranom koji vrše uvoz dužni su da usklade sadržaj deklaracije sa odredbama ovog pravilnika u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu.
Izvir: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply