PPK Bijeljina: Osam kompanija dobilo nepovratna sredstva

Osam kompanija iz bijeljinske regije dobilo je ukupno 32.342 KM nepovratnih novčanih sredstava u okviru projekta „Regija bezbjedne hrane“, čiji je cilj povećanje konkurentnosti privrednih društava iz sektora prehrambene industrije.
Sekretar Područne privredne komore Bijeljina Slavice Marković rekla je da je svrha granta podrška ovim preduzećima u ispunjavanju zahtjeva sertifikacije o bezbjednosti hrane, kao jednom od osnovnih preduslova za izvoz prehrambenih proizvoda.
Ona je navela da su, na osnovu javnog poziva iz oktobra prošle godine sredstva odobrena za pet firmi koje prvi put uvode standarde ISO 9000/ISO 9001 i HCCP standard koji se odnose na bezbjednosti hrane, te za tri firme za resertifikaciju standarda.
„Firme koje prvi put uvode standarde su `Mačvanka`, `DND Zvornik`, `Mesopromet` Bijeljina, `Natura fud` Bijeljina , Mlin `Stojanović i sin`. Privredna društva kojima su odobrena sredstva za resertifikaciju su `San Marko`, `Vitinka` i `Smrčak`“, navela je Markovićeva.
Ona je rekla da projekat, čija je ukupna vrijednost 130.000 KM, realizuje Područna privredna komora Bijeljina, te da 50 odsto finansira Usaid/Sida Projekat unapređenja lokalnog razvoja /GOLD/, a 50 odsto privredna društva.
Markovićeva je podsjetila da prema prvom javnom pozivu nisu utrošena sva sredstva i rok je produžen do 15. aprila, odnosno dok ne budu utrošena sva sredstva.
„Na ovaj način pomažemo privrednim društvima da uvođenjem standarda obezbijede nova radna mjesta, povećaju izvoz na strana tržišta i povećaju obim proizvodnje“, rekla je Markovićeva novinarima u područnoj Privrednoj komori Bijeljina, gdje su danas predstavljene informacije o osam kompanija koje su dobile grant sredstva.
Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić rekao je da ovaj projekat veoma pomaže privrednicima u stvaranju preduslova za osposobljavanje privrednih društava za izvoz.
Prema njegovim riječima, na ovaj način se povećava pokrivenost uvoza izvozom.
„U prethodnoj godini imali smo pad izvoza za oko dva odsto, ali istovremeno i pad uvoza za oko osam odsto“, naveo je Vidić, dodajući da sve to govori o neophodnosti intenziviranja proizvodnje i izvoza domaćih proizvoda, a tu se, prije svega, misli na ekspanziju koju ima drvoprerađivačka industrija, te prehrambena industrija kao cjelina.
On je rekao da se porilike otvaraju, prije svega, na tržištima Turske, Rusije i na trećim tržištima, osim EU kao jednog od veoma značajnih partnera gdje bi se trebalo fokusirati u ovoj godini.
Vlasnik mlina „Stojanović i sin“ Zoran Stojanović zahvalio je Privrednoj komori za pomoć koja će biti veoma važna za izvoz robe.
Glavni cilj USAID/Sida Projekta GOLD snažna je podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Ovaj projekat je u proteklom periodu, posredstvom programa razvoja radne snage, sertifikacije, podržao otvaranje 1.780 direktnih radnih mjesta, od kojih se 62 odsto odnosi na žene.
Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply