Pravedna podjela trupaca puni kasu

Sume RS 1Raspodjela šumskih drvnih sortimenata drvoprerađivačima u RS od ove godine obavlja se prema izmijenjenim pravilima kako bi se bolje pozicionirali na tržištu i efikasnije poslovali.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić ističe da su krajem prošle godine utvrđeni kriterijumi za bodovanje drvoprerađivača, a na osnovu bodova obavlja se raspodjela šumskih drvnih sortimenata.

– Nakon bodovanja, utvrđene su količine sirovine koje im pripadaju za ovu godinu. Uočili smo da postoji odstupanje između planiranih sirovina za ovu godinu i realizovanih u prošloj, zbog čega je korigovana raspodjela – rekao je Zubić.

Ističe da su korekcije obavljene tako što je svim preduzećima koja su dobila više sirovina u odnosu na ono koliko su preradili lani, taj dobitak ograničen na 50 odsto razlike.

Zubić dodaje da je preostalih 50 odsto razlike iskorišćeno za ublažavanje manjka u preduzećima kod kojih je utvrđena manja količina u odnosu na ono koliko su realizovali lani.

– Ublažen je manjak kod hrasta za 30 odsto, bukve za oko 70 odsto, a kod četinara za 55 odsto i izvršeno približavanje prošlogodišnjim ugovorenim količinama – rekao je Zubić.

Dodaje da će drvoprerađivači potpisati ugovor na šest mjeseci i to na polovinu od korekcijom utvrđenih količina, dok će ugovori za drugu polovinu godine biti potpisani nakon što komisija zadužena za kontrolu provjeri realizaciju polugodišnjih potpisanih ugovora.

Provjeru će u skladu sa nadležnostima obavljati Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo energetike i rudarstva, zatim Privredna komora i „Šume RS“.

Direktor preduzeća „Šume RS“ Risto Marić kaže da su kriterijumi o raspodjeli uvedeni kako šumski drvni sortimenti bili pravedno podijeljeni prerađivačima.

– Korekcije su izvršene u smislu oduzimanja sirovine onima koji su previše dobili, i od te oduzete količine smanjili gubitke onih koji su dobili manje sirovine nego što su realizovali u prošloj godini – rekao je Marić i dodao da će vrijeme pokazati da li je ovakav sistem podjele trupaca efikasan.

Kriterijumi

Osnovni kriterijumi za raspodjelu drvnih sortimenata (etat) drvoprerađivačima

– prihod preduzeća,

– ostvareni izvoz,

– broj radnika,

– stepen obrade sortimenta,

– razvijenost lokalne zajednice u kojoj preduzeće posluje

– servisiranje obaveza prema „Šumama RS“

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply