Predsjednik Đurić i ministar Đokić predvodili delegaciju privrednika na prijemu povodom Dana Republike

sdrPredsjednik Privredne komore Republike Srpske, Brko Đurić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, predvodili su danas delegaciju uspješnih privrednika na tradicionalnom prijemu povodom 9. januara – Dana Republike, koji je organizovao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Predsjednik Dodik najavio je da će u februaru organizovati sastanak sa članovima Vlade i najuspješnijim privrednicima u Srpskoj na kojem će biti razgovarano o novim zapošljavanjima i razvojnim šansama Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska trenutno ima najveći broj registrovanih zaposlenih ikada, 263.000.

– Treba vidjeti gdje su resursi za još veće zapošljavanje i podržati privrednike – rekao je Dodik i dodao da od domaćih privrednika treba napraviti poslovnu elitu.

Osnovni dijalog o privrednim pitanjima, kako je rekao, treba da vodimo sa domaćim privrednicima, a ne stranim investitorima.

– Veoma je važno vidjeti kako će biti transformisan javni sektor koji će biti stimulans za sve ostale sektore. Važno je i da vidimo kako možemo kreirati neke nove podrške koje su u ovom trenutku moguće – naveo je Dodik.

Poručio je da, bez najuspješnijih privrednika Republike Srpske i njihovih ulaganja, društvo ne bi moglo biti stabilno, ne bi moglo da se kreće i očekuje napredak.

Predsjednik Privredne komore, Borko Đurić, ponovio je da je Srpska u godini na izmaku imala izvjestan, ali nedovoljan privredni rast, te da su privrednici opredijeljeni da daju doprinos da se obezbijede kvalitetniji uslovi privređivanja i dinamičniji rast privredne aktivnosti.

Kako je rekao, sastanak u februaru biće prilika da se konkretizuju određene stvari.

Бањалука - Додик - пријем

Moraju se preduzimati mjere da se zaustavi odlazak radne snage iz Srpske i da budu stvoreni uslovi da se vrate oni koji su otišli, istakao je predsjednik Đurić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, kazao je da je u ovoj godini u Srpskoj nastavljen trend ukupnog privrednog rasta, što govori da Srpska vodi dinamičan privredni život i da je sve veći broj preduzeća koja bilježe velike uspjehe.

On je naveo da u Republici Srpskoj ima 350 kompanija koje uplaćuju više od 300.000 KM poreza godišnje, a svake godine povećava se broj privrednih društava registrovanih u Srpskoj.

Đokić je poručio da je Srpska sa svojom privrednom strukturom stabilna i da odolijeva izazovima.

 

 

Leave a Reply