Predstavljen Zbornik radova 6. naučno-stručnog skupa “Tehnološke inovacije – generator privrednog razvoja”

inovacijeU Privrednoj komori Republike Srpske predstavljen je Zbornik radova 6. naučno-stručnog skupa “Tehnološke inovacije – generator privrednog razvoja”, u kojem je objavljeno 18 radova, autora iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore i Rusije.

Iz Privredne komore ocjenjuju da je broj radova u posljednje vrijeme manji, poručujući da bi više inovatora trebalo da bude iz firmi u proizvodnji, kako bi radovi imali praktičnu primjenu.

Za razliku od ranijih godina, sa prošlogodišnjeg skupa nijedan rad nije našao svoju primjenu u praksi.

– Na dosadašnjih pet naučno-istraživačkih skupova, koji se održavaju svake druge godine, prezentovano je ukupno 170 radova, 90 naučnih, 49 stručnih i 31 prilog od ukupno 242 autora. Prethodni radovi su iz oblasti građevinarstva, mašinstva, poljoprivrede, tehnologije.. Radovi su plod istraživačkih i novih saznanja i predstavljaju korisnu informaciju za nova saznanja i korišćenje u primeni tehnoloških inovacija za privredni i društveni razvoj – rekao je Milovan Bajić, Savez inovatora Republike Srpske.

Pero Ćorić iz Privredne komore Republike Srpske istakao je da još nema kvalitetnog odziva ljudi iz privrede.

– Naša preduzeća još nisu toliko kadrovski osposobljena da u svojim razvojnim centrima mogu da se bave naučno-istraživačkim radom, a onda takve radove da pretoče u proizvodnju na konkretne proizvode i to je upravo ono što želimo u Privrednoj komori – dodao je Ćorić.

Print Friendly

Leave a Reply