Predstavljene novousvojene smjernice za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda

Inicijalna konferencija o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH, održana je danas u Područnoj privrednoj komori Banja Luka.
Organizatori ove konferencije, kojoj je prisustvovali više od 50 učesnika, bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područna privredena komora Banja Luka, Agencija za bezbjednost hrane BiH i njemački GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), sa projektom „Genetski nemodifikovana kvalitetna soja iz Dunavske regije“.
Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo, rekao je da je proizvodnju genetski nemodifikovane hrane u BiH potrebno pravno definisati jer potrošači trenutno ne mogu saznati da li su proizvodi dobijeni od životinje koja je u ishrani koristila genetski modifikovane proizvode.
On kaže da je ovo potrebno da bi potrošači bili sigurni u oznaku bez genetski modifikovanih organizama /GMO/ koja stoji na deklaraciji.
– To se prije svega odnosi na proizvode životinjskog porijekla, kao što su jaja, mlijeko i meso, jer prema trenutno važećoj legislativi EU u BiH nema načina da se sazna da li su ovi proizvodi dobijeni od životinje koja je u ishrani koristila genetski modifikovane proizvode – objasnio je Brenjo i dodao da očekuje da će prehrambena industrija ubrzo prepoznati svoj interes u ovim aktivnostima, te da će se već od jeseni ući u prvi proces sertifikacije bez GMO proizvoda na tržištu BiH.
Prema njegovim riječima, ova oznaka proizvoda je neobavezna, ali oni koji žele da njihov proizvod ima oznaku, moraju da prođu svu potrebnu proceduru i inspekcijski nadzor.
– Istraživanja su pokazala da potrošači u BiH ne žele da jedu genetski modifikovanu hranu. Donošenjem standarda i smjernica napravljena je procedura na koji način se proizvodi bez GMO mogu označavati i sertifikovati – kazao je Brenjo.
On je izrazio nadu da će kompanije iz prehrambene industrije prepoznati ovu dodatnu oznaku i krenuti u proces sertifikovanja koje će potrošačima dati sigurnost da ti proizvodi nisu imali dodira sa genetski modifikovanim organizmima.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da resorno ministarstvo od početka podržava ove aktivnosti, te naveo da je u podunavskoj regiji BiH prva usvojila ove smjernice s ciljem jačanja ekonomski održive, te ekološki i socijalno prihvatljive proizvodnje genetski nemodifikovane hrane.
– Današnja konferencija je završetak procesa usaglašavanja standarda i smjernica za označavanje i kontrolu prehrambenih proizvoda bez GMO, ali i početak primjene tih standarda – rekao je Pašalić novinarima prije početka inicijalne konferencije novousvojenih smjernica za označavanje i kontrolu prehrambenih proizvoda u BiH bez GMO.
Pašalić kaže da u banjalučkoj regiji ima mnogo zainteresovanih proizvođača koji žele da primijene ove standarde i da sertifikuju svoje proizvode, ali i potrošača koji su spremni da kupe takav proizvod.
– Nače ministarstvo će animirati svoje poljoprivredne proizvođače, kako bi pristupili ovom poslu, ali i kompanije koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda. Usvojićemo smjernice koje su dogovorene i koje je usvojila Agencija za bezbjednost hrane BiH, s tim da je potrebno usaglasiti određene zakone, prije svega Zakon o genetički modifikovanim organizmima Republike Srpske – dodao je Pašalić.
On očekuje da do kraja godine Zakon prođe parlamentarnu proceduru.
– Cilj nam je da Republika Srpska ima zakon o genetski modifikovanim organizmima koji je u najvećoj mjeri usaglašen sa sličnim zakonima u EU – naglasio je Pašalić.
Predstavnik Agencije za životnu sredinu Austrije Helmut Gaugič kaže da su u Austriji ljudi veoma zainteresovani za hranu koja je proizvedena bez GMO, te da se u prodavnicama može naći više od 2.400 takvih proizvoda.

Cilj ove konferencije bio je javno pokretanja navedenih smjernica i informisanje javnosti o njihovoj važnosti, njihovim prednostima za domaće proizvođače kao i prednostima za potrošače koji će biti u mogućnosti da biraju označene proizvode proizvedene bez GMO-a.

Print Friendly

Leave a Reply