Predstavljeni rezultati Centra za digitalnu transformaciju Komore i dodijeljeni sertifkati konsultantima

Privredna komora Republike Srpske predstavila je danas rezultate rada Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske.

Uspostavljanje i jačanje kapaciteta Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske podržano je od strane EU4Business programa kroz realizaciju Projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT SME“, koji implementira Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa partnerima.

Centar je osnovan s ciljem da pruži podršku privredi i privrednim društvima u njihovoj transformaciji ka uspješnijim poslovnim modelima i aktivnostima, izjavila je direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Komore Dragana Kokot.

– Cilj je da privredna društva transformišu svoju organizaciju tako da ostvare optimalne rezultate uz najmanji utrošak energije i resursa, te da rade na organizaciji i razvoju ljudskih potencijala i, što je najznačajnije, na uvođenju novih tehnologija. Time postaju konkurentniji i stiču bolje uslove za izvoz proizvoda i usluga – rekla je Kokotova novinarima nakon promocije ovog centra.

Razvoj Centra podržan je i izvodi se u saradnji sa njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, kroz projekat „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH“, koji ova organizacija implementira u ime njemačke vlade.

U okviru prezentacije, organizovana je i dodjela međunarodno priznatih sertifikata za 10 uspješno obučenih konsultanata za digitalnu transformaciju.

Prema riječima Kokotove, konsultanti koji su dobili ovaj sertifikat ići će u privredna društva i izrađivati digitalne mape koje predstavljaju pregled stanja i preporuka za svako konkretno privredno društvo – kako da pospješi svoje poslovanje i prođe kroz određene oblike transformacije.

– Osim toga što privrednim društvima pružamo standardizovanu uslugu i edukaciju, do kraja godine imamo i mogućnost da pružimo podršku u sprovođenju konkretnih projekata koji budu prepoznati kroz digitalnu strategiju – rekla je Kokotova.

Gojko Rodić, jedan od konsultanata kojem je uručen sertifikat, rekao je da konsultant treba da postavi dobra pitanja i kroz njih pomogne kompanijama da uoče gdje leži potencijal za razvoj i unapređenje poslovnih procesa kroz digitalizaciju.

– Digitalizacija je nešto što se dešava svuda oko nas i one kompanije koje zaostanu u tom procesu će teško izgurati tržišnu utakmicu – naveo je Rodić.

Ovom događaju prisustvovali su i pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Miodrag Peranović i pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Rajko Lajić.

Print Friendly

Leave a Reply