Predstavljeni rezultati izvještaja o povećanju efikasnosti u rješavanju privrednih sporova u BiH

By 12. децембра 2019. Novosti iz Komore, slide No Comments

Inovativnim preduzetnicima potrebno je efikasno pravosuđe, izjavio je danas u Sarajevu britanski ambasador u BiH Metju Fild uoči početka konferencije „Vrijeme za reforme: veća efikasnost u rješavanju privrednih sporova u BiH i bolji pristup pravdi“.
Ovaj skup organizuje Svjetska banka u okviru projekta tehničke pomoći „Unapređenje poslovne klime kroz brže rješavanje privrednih sporova“, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije, te u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH.

Fild je naglasio da Velika Britanija želi da pomogne poboljšanje poslovnog okruženja, otvaranje radnih mjesta u BiH.

„Nedostaci u sudskom sistemu BiH negativno utiču na sposobnost zemlje da posluje i da privlači nove invsticije, i to u većoj mjeri nego bilo gdje drugo u Evropi“, rekao je Fild novinarima.

Prema njegovim riječima, svrha konferencije je predstavljanje izvještaja izrađenih u okviru projekta predstavnicima pravosudne i poslovne zajednice, vlada, civilnog društva i razvojnih partnera u BiH, kao i modaliteta ubrzavanja slučajeva malih potraživanja, te poboljšanje proceduralne efikasnosti i izgradnja kapaciteta sudija za privredne slučajeve.

„Implementacija ovih reformi dovela bi do stvaranja povoljnog poslovnog okruženja“, smatra Fild.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Nikolas Bizel istakao je da su glavni elementi pravosuđa nezavisnost i efikasnost.

On je dodao da se na osnovu indikatora koje je uradila Svjetska banka može izmjeriti efikasnost pravosuđa u BiH.

Prema njegovim riječima, i EU koristi te indikatore kako bi izmjerila efikasnost pravosudnih sistema u zemljama članicama, ali takođe i zemljama potencijalnim članicama i kandidatima za članstvo u EU.

„U BiH ima mnogo problema zbog dugog trajanja sudskih postupaka, i neriješenih sudskih predmeta, a zastario je i izvršni sudski postupak“, ocijenio je Bizel.

Šef kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas založio se, takođe, za što brže rješavanje evidentnog problema sporog vođenja privrednih postupaka na sudovima u BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je izraditi alternativne mehanizme za rješavanje sporova, kao što je arbitraža.

Novinarima su se obratili i predsjednici entitetskih privrednih komora Borko Đurić i Mirsad Jašarspahić, koji su govorili o problemima privrednih subjekata u sudskim postupcima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Đurić kaže da Privredna komora apsolutno podržava sve aktivnosti koje vode ka jednostavnijem, bržem i efikasnijem rješavanju privrednih sporova, a jedan od načina su alternativni postupci.

„Svjedoci smo da ogroman broj privrednih predmeta stoji u sudovima, ne samo po nekoliko godina nego i po više desetina godina, a postoje i primjeri da su neki privredni subjekti propali zato što privredni sudovi nisu blagovremeno i efikasno reagovali“, naveo je Đurić.

On je istakao da unutar Privredne komore Republike Srpske postoji arbitražni sud koji je na raspolaganju privrednim subjektima, ali da privrednici nemaju baš puno povjerenja u taj institut, zbog čega je potrebno više raditi na njihovom upoznavanju o postupcima arbitraže, kao mehanizma za brže rješavanje privrednih sporova.

Print Friendly

Leave a Reply