Predstavljeni rezultati projekta „Jačanje izvoznih kapaciteta MSP metalskog sektora“

48396638_2405490246344928_2636639436141494272_oPrivredna komora Republike Srpske, povodom završetka projekta „Jačanje izvoznih kapaciteta MSP metalskog sektora“, organizovala je danas u Banjoj Luci prezentaciju rezultata ovog projekta.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Srpske, Pero Ćorić, rekao je da su preduzeća, u okviru Projekta, podržana u procesu sertifikacije u skladu sa međunarodnim standardima kvaliteta. U toku projekta organizovani su i brojni seminari u skladu sa potrebama preduzeća, a u Privrednoj komori RS formiran je i stručni tim zadužen za projekte.

– U okviru realizacije ovog projekta napravili smo i kvalitetnu studijsku posjetu preduzećima iz Slovenije i Austrije, gdje smo vidjeli kako to uspješna preduzeća rade od faze razvoja do proizvodnje, a vidjeli smo i da je uz tehnološko osavremenjivanje dominantno i znanje – naveo je Ćorić.

Ukupna vrijednost projekta „Jačanje izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća metalskog sektora“, kako je rekao, bila je 220.000 KM. Ćorić je istakao da je projekat finansiran od strane njemačke organizacije GIZ EU ProLocal, a da je učešće Privredne komore Srpske bilo 44.000 KM, dok su partneri u ovom projektu bila preduzeća iz Prijedora, Laktaša i Dervente.

Vlasnik i direktor preduzeća „Metalac MBM“ iz Dervente Slobodan Golub rekao je novinarima da je kroz ovaj projekat uveden standard EN 10090, koji zahtijevaju kupci na inostranom tržištu, posebno zapadnoevropskom.

Golub je naveo i da ovo preduzeće izvozi oko 98 odsto svojih proizvoda koje čini oprema za građevinarstvo, da su prvi na svojoj regiji uveli robote za zavarivanje, a podrška Komore u ovom procesu bila mu je od veliki pomoći.

Sandra Ðukanović, direktor kompanije Vendom, rekla je da je projekat ovog preduzeća bio vezan za uvođenje standarda za zavarivanje 1090, a u sklopu tog standarda uveli su i standard 3834.

– Mogu reći da kroz sve ovo vrijeme saradnje na projektu smo više nego zadovoljni. Sve i jedan projekat koji smo radili u saradnji sa Komorom je bio i više nego uspješan. Informacije koje dobijamo od Komore, a koje su vezane za povlačenje svih sredstava koje EU u sljedećoj godini daje u narednoj godini su jako važne – poručila je Đukanović.

Jačanje izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća iz metalskog sektora je projekat koji sprovodi PKRS sa partnerima – Područnom privrednom komorom Banja Luka i preduzećima „Metalac MBM“ d.o.o. Derventa, „Vendom“ d.o.o., Laktaši i „Elker“ a.d. iz Ljubije. Projekat finansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razoj u BiH – EU ProLocal. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 219.181,44 KM, a iznos koji EU finansiral iznosi 175.181,44 KM.

U cilju društveno – ekonomskog razvoja, Projekat teži uspostavljanju sistemskog pristupa koji će omogućiti malim i srednjim preduzećima (MSP) jačanje njihove konkurentnosti. Kroz aktivnosti tokom realizacije projekta, preduzeća iz metalskog sektora će unaprijediti svoje kapacitete za nastup na inostranom tržištu te će biti podignut nivo njihove konkurentnosti. Pored toga, biće osigurana i kontinuirana podrška za izvoz MSP u metalskom sektoru kreiranjem  standardizovanog seta usluga  „Paketa usluga za podršku izvozu“.

 

Print Friendly

Leave a Reply