Predstavnici BFC SEE opština i gradova iz BiH u studijskoj posjeti Srbiji

img_8495Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj Srbije (NALED), uz podršku USAID CRS „RAST“ projekta, organizuje dvodnevnu posjetu delegacije BFC SEE gradova i opština iz Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Trebinje, Doboj, Laktaši, Gradiška, Gradačac, Zenica, Posušje, Jablanica i Novi Grad Sarajevo), sa ciljem razmjene iskustava i dobre prakse u upravljanju aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja.

Po završetku radnog doručka, delegacija se uputila ka Novom Sadu gdje su se sastali sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Razvojne agencije Vojvodine, a potom i sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem, i predstavnicima lokalne privrede.

– Imamo čast da ugostimo naše prijatelje iz Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, kako iz Federacije, tako i Republike Srpske. Razgovaraćemo sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i viših nivoa vlasti, koji su zajedno sa NALED-om i organizacijom USAID došli u naš grad sa konkretnom temom, a to je saradnja u oblasti privrede, odnosno povezivanje privrednika i jedinica lokalnih samouprava. Ovdje smo da saslušamo jedni druge, da razmijenimo međusobna iskustva i različita zapažanja, kao i sve ono što može biti zajedničko u cilju što boljeg odnosa prema privrednicima na teritorijama na kojima živimo. Smatram da je ovo dobra prilika da se upoznamo, da naši prijatelji čuju šta mi radimo u Novom Sadu na polju privrede, a da mi čujemo od njih kako oni rješavaju određene probleme i pitanja u tom sektoru – rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Drugog dana, delegacija će posjetiti Šabac, gdje će se upoznati sa radom lokalne uprave na planu razvijanja investicionih potencijala i saradnje sa privredom, a planiran je i obilazak industrijske zone.

Podsjećamo, tehnički sekretarijat za relizaciju programa sertifikacija opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u Republici Srpskoj je Privredna komora Republike Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply