Predstavnici Komore posjetili preduzeća u Hercegovini

Tokom posjete maloj uspješnoj kompaniji Koka produkt d.o.o. Ljubinje, direktor Dušan Koljibabić naveo je da zapošljava oko 50 radnika, uz nekoliko desetina koje angažuju u toku sezone.

Dnevna proizvodnja je između 120 i 130 hiljada jaja, koje plasiraju na domaće tržište.

U međuvremenu investirali su i u proizvodnju električne energije putem solarnih panela, koju koriste za sopstvene potrebe, a višak struje plasiraju na tržište putem sistema Elektroprivrede Republike Srpske.

Predstavnici Komore posjetili su i Vinariju Anđelić u Trebinju, koja ima preko stotinu godina dugu tradiciju u uzgoju vinove loze, proizvodnji vina i rakije lozovače. Trenutno u vinariji radi peta generacija, koju predvodi Milica Anđelić, prva žena somelijer i jedina žena vinar iz BiH. Specifičnosti vinarije Anđelić nisu samo u vrhunskom kvalitetu vina, primjeni modernih tehnologija, sinergiji tradicije i višegodišnjih iskustava, već i u tome da je ovo jedina vinarija u BiH na čijem čelu je žena.

Zajedničko za ove kompanije, ali i mljekaru Perfetto plus iz Nevesinja, je to što su ove godine nagrađene u tradicionalnom Izboru najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2020. godinu, u različitim kategorijama.

Ova mljekara od osnivanja, 1998. godine, do danas u proizvodnju je uvrstila više od 20 vrsta sireva, uz različite vrste kvalitetnog kajmaka. Otkup se vrši od 150 domaćinstava, a nijedno od tih domaćinstava pojedinačno nema više od 20 grla, tako da je saradnja u otkupu mlijeka podsticaj malim farmerima, zasnovana na principu obostranog zadovoljstva i koristi.

 

Print Friendly

Leave a Reply