Predstavnici Komore u radnim grupama za rješavanje problema privrede na nivou BiH

SM i PKRSPredstavnici Privredne komore Republike Srpske učestvovaće u radnim grupama koje će se na nivou BiH baviti smanjenjem opterećenja rada, zaštitom domaće proizvodnje, porezom na dodatu vrijednost /PDV/, Zakonom o javnim nabavkama i setom pitanja koja se odnose na saobraćaj.

Ovo je, između ostalog, dogovoreno na današnjem sastanku rukovodstva Privredne komore Srpske sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Zoranom Tegeltijom i ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem, koji je održan u prostorijama Komore u Banjoj Luci.

Predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić rekao je novinarima, nakon sastanka, da predstoji rješavanje niza nagomilanih problema koji muče privredu, a na kojima nije rađeno zbog neformiranja vlasti.

– Imali smo priliku da se dogovorimo o načinu saradnje i definišemo ključna pitanja koja treba rješavati urgentno, imajući u vidu činjenicu da smo imali zastoj duži od godinu dana zbog neformiranja vlasti na nivou BiH i nemogućnost da budu rješavana i najnužnija pitanja koja su od interesa za privredu – rekao je predsjednik Đurić.

Prema njegovim riječima, fokus će biti na propisima na nivou BiH koji se odnose na privredu kao što su Zakon o indirektnim porezima, carinska politika, zakoni koji tretiraju oblast transporta i komunikacija i drugi.

– Sve su to pitanja koja traže konkretne odgovore da bismo riješili nagomilane probleme, a istovremeno smanjivali opterećenja koja su prisutna kroz Zakon o taksama i određene namete koji su proistekli iz podzakonskih akata i opteretili privredu – naglasio je Đurić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je istakao da su razgovarali ne samo o problemima nego i o onome što su dobro uradili u prethodnom periodu, a što je dalo rezultate.

– Mnogi makroekonomski pokazatelji su na dobrom nivou. Dogovarali smo se o tome šta je potrebno da zajednički uradimo da bi problemi koji otežavaju poslovanje bili riješeni. U poslovnoj zajednici cijele BiH postoji visok stepen saglasnosti u vezi sa ključnim problemima, ali u BiH postoji veliki problem sa koordinacijom koja je neophodna da bismo sve usaglasili na jednom mjestu. Zbog toga smo dogovorili da formiramo pet radnih grupa – naveo je Tegeltija i izrazio uvjerenje da je u okviru radnih grupa i zajedničkim radom moguće postići visok stepen saglasnosti i potom ići u zakonodavnu proceduru da bi dogovor sa privrednicima pretvorili u zakonska rješenja.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da postoji mnogo problema u oblasti saobraćaja, te da će imati sastanke i sa predstavnicima poslovne zajednice Federacije BiH, nakon čega će tražiti rješenja koja će olakšati poslovanje.

– Došli smo da čujemo stav poslovne zajednice o tome koji problemi opterećuju privrednike u Srpskoj. Na nama je da osmislimo rješenja. Nije riječ samo o zakonskim propisima, već postoje i pravilnici čijom izmjenom bi privrednim subjektima bilo olakšano poslovanje i smanjeni troškovi. Cilj nam je da olakšamo promet robe i putnika – poručio je Mitrović.

Na sastanku je, takođe, zaključeno i da će se ovakvi sastanci u narednom peridou redovno održavati.

Print Friendly

Leave a Reply