Predstavnici PKRS u studijskoj posjeti u Sloveniji i Austriji

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske Dragana Šobot i Igor Andrić učestvovali su od 12. do 16. septembra na studijskom putovanju koje je oranizovano na teritoriji i u okolini Nacionalnog parka Triglav, Parku prirode Dobratsch (Villach, Austrija) i Parku prirode Seoveljske soline (Slovenija).

Studijsko putovanje je organizovano u okviru projekta “Održivost zaštićenih područja u BiH (Sustainability of Protected Areas – SPA)”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a implementira UNDP.

Cilj studijskog putovanja je jačanje kapaciteta nadležnih institucija, upravljača zaštićenih područja i privatnog sektora za dizajniranje i efikasnu implementaciju inovativnih finansijskih mehanizama u zaštiti prirode.

Učesnici studijskog putovanja imali su priliku da čuju o iskustvima upravljača zaštićenih područja iz zemalja u Regionu, članica Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Austrija) vezana za upravljanje ovim područjima, kao i njihovu turističku valorizaciju.

Ovo je bila prilika za razmjene znanja, iskustava i vrijednih informacija između upravljača zaštićenih područja ali i jačanje regionalne saradnje nadležnih institucija i predstavnika privatnog sektora.

Studijsko putovanje namijenjeno je za nominovane predstavnike institucija čianica Projektnog odbora SPA projekta: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uredenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske I Privredna komora Federacije BiH i ostalih nadležnih institucija u oblasti zaštite prirode, predstavnike upravljača zaštićenih područja i privatnog sektora.

Print Friendly

Leave a Reply