Prevoznici nastavili sa izdavanjem mjesečnih karata bez naplate za učenike osnovnih škola i radnike za maj

Autobusi - mjesecne kartePrevoznici u Republici Srpskoj donijeli su odluku da nastave sa izdavanjem mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika osnovnih škola i radnika za maj, kako bi im obezbijedili nesmetan prevoz u nastavku školske godine.
Ova odluka donesena je nakon jučerašnjeg obećanja ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malaševića, da će do 10. maja biti isplaćena jedna tranša od 445.000 KM, odnosno dug za prevoz učenika za decembar, a ostala dugovanja do kraja školske godine.
U toku dana, ili najkasnije do utorka, 3. maja, prevoznici očekuju da bude potpisan Protokol između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske o aktivnostima na prevazilaženju problema izmirenja dospjelih potraživanja prevoznika.
Protokolom bi, između ostalog, trebalo biti definisano da Ministarstvo prosvjete i kulture RS dugovanja prema prevoznicima za prevoz učenika isplati slijedećom dinamikom:
 najkasnije do 10. maja 2016. godine sva dugovanja iz 2015. godine, koja iznose 445.000,00 KM,
 do kraja tekuće školske godine sva dospjela dugovanja iz 2016. godine i
 do početka nove školske godine sva dugovanja za prevoz učenika iz tekuće školske godine.
Takođe, Protokolom će biti definisano i da se ugovaranje prevoza za učenike u narednoj školskoj godini vrši u konsultacijama i saradnji sa Udruženjem saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske, kako bi se troškovi ugovorenog prevoza sveli u tržišne okvire i spriječila zloupotreba postupka javnih nabavki, te kako bi se ostvarile značajne uštede u Budžetu Republike Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply