Prijavite se za učešće na Sajmu zapošljavanja u turizmu

20220408_100609Privredna komora Republike Srpske, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, Udruženjem poslodavaca ugostiteljstva i turizma HoReCa RS i USAID Turizam projektom, u četvrtak, 21. aprila 2022. godine, u prostorijama Komore, organizuje Sajam zapošljavanja u turizmu.

Tim povodom, danas je održana konferencija za novinare, na kojoj je predsjednik Komore, Pero Ćorić, rekao da je problem nedostatka kvalitetne radne snage prisutan u posljednje vrijeme i da je turizam jedna od grana privrede sa dinamičnim razvojem.

Prema njegovim riječima, postoji velika zainteresovanost privrednika iz ovog sektora da u budućem vremenu dobiju kvalitetan kadar.

– Nadamo se dobrim odzivu privrednika i zainteresovanih radnika radi sagledavanja šansi kako da se u kratkom periodu zaposle u jednoj lijepoj grani privrede, a da privrednici realizuju svoje ciljeve i zadatke u razvoju turizma – naveo je Ćorić i dodao da Srpska i BiH imaju šta da pokažu u oblasti turizma, sektoru koje je jedan neiskorišten potencijal i kojeg treba razviti u narednom periodu, u čemu veliku ulogu ima i kvalitetna radna snaga.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je kroz svoje aktivnosti i usvojenu Strategiju razvoja turizma, kao grane u ekspanziji, prepoznalo potrebu za kvalitetnom radnom snagom kao jednim od izazova sa kojim se treba suočiti u narednom periodu, izjavila je resorni ministar Suzana Gašić.

– Protekli period pandemije nas je malo usporio i unazadio u svakom pogledu, ali kao što se to vidi kroz pokazatelje u prvih par mjeseci ove godine turizam će se brzo oporaviti kako se budu otvarale druge zemlje i ukidale epidemiološke mjere – rekla je Gašićeva.

Napomenula je i da se u narednom periodu očekuje mnogo posla kako bi se poslodavcima omogućilo da imaju obučenu radnu snagu, što je prvi preduslov za razvoj i ekspanziju turizma, dodajući da će zbog toga biti prepoznat značaj ovakvih događaja koji će biti organizovani širom Srpske.

– U tom smislu je ovo ministarstvo podržalo Odjsek za turizam Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu kroz prosec sertifikacije, odnosno licenciranja njihovog naučnog programa na tom odsjeku putem Svjetske turističke organizacije – kazala je Gašićeva.

Dalibor Šajić iz Udruženja poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma Srpske „HoReCa“ rekao je da se u skoroj budućnosti moraju mijenjati uslovi za radnike, jer moraju imati mnogo bolja primanja i uslove rada.

– Bez toga neće imati ko raditi. Zato i pozivam sve poslodavce da razmisle kako da radnici ostanu u njihovim firmama, ali i kako da privuku nove radnike – naveo je Šajić, dodajući da se mora imati što kvalitetnija usluga i da klijent u turizmu ne treba da zna probleme sa kojima se suočavaju poslodavci.

Direktor Odjela za ekonomski razvoj Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u BiH Karl Vurster je, uz konstataciju da BiH ima dosta toga da ponudi u turizmu, poručio poslodavcima u ovom sektoru da moraju ponuditi mnogo bolje uslove radnicima, prije svega, veću platu i dugoročne i fleksibilnije ugovore.

Sajam zapošljavanja u turizmu namijenjen je povezivanju poslodavaca i budućih radnika u turizmu, sa fokusom na ciljanom povezivanju traženih i ponuđenih profila kandidata i poslodavaca. Na sajmu će učestvovati brojni restorani i hoteli, kao i mnogi drugi biznisi iz sektora turizma regija Banja Luka i Teslić, koji u narednom periodu imaju potrebu za novim zapošljavanjima u svojim kolektivima.

Svi koji žele učestvovati na ovom sajmu, bilo da se radi o prirvednim društvima ili licima zainteresovanim za posao, treba da se prijave putem linka https://www.surveymonkey.com/r/NL3B593.

Na sajmu će učestvovati brojni restorani i hoteli, kao i mnogi drugi biznisi iz sektora turizma iz šire regije Banjaluke i Teslića, koji traže zaposlenike prije početka ljetne sezone.

Print Friendly

Leave a Reply