Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina na sjednici NSRS

By 16. децембра 2019. Aktuelnosti No Comments

Osma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem dnevnom redu se nalaze Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina, po hitnom postupku i Prijedlog Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, po hitnom postupku počela je danas, 16. decembra 2019. godine, u 12.00 časova.

Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina pred narodnim poslanicima obrazlažio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je istako da su glavni ciljevi politika Vlade Srpske za period 2018-2022. godina dati u sedam prioriteta među kojima su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, s ciljem povećanja plata, te održiv zdravstveni sistem.

„Prioriteti su efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Republike Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja“, rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući Prijedlog programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine.

On je naglasio da prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere kojima će biti realizovane i smjernice za politike koje su u maju usvojene na ekonomskom i finansijskom dijalogu, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH, te nadležnosti institucija.

„Vlada Republike Srpske zadužila je koordinatora iz Republike Srpske da proces izrade Programa ekonomskih reformi BiH 2020-2022. vrši isključivo na način da Republika Srpska ostane jasno vidljiva u procesu i dokumentu, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i nadležnostima institucija Republike Srpske“, kaže Višković.

On je podsjetio da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/ za 2018. godinu iznosila 3,9 odsto.

„Za prvu polovinu 2019. godine BDP bilježi prosječan rast od 2,2 odsto, što ukazuje na usporavanje privrednog rasta kao rezultat pada privredne aktivnosti u industriji, izazvano smanjenjem proizvodnje električne energije u odnosu na visoku prošlogodišnju osnovicu, te smanjenja proizvodnje drugih proizvoda kao rezultat slabije eksterne tražnje“, rekao je Višković

Print Friendly

Leave a Reply