Prijedor: Potpisani ugovori o dodjeli podsticajnih sredstava

By 17. октобра 2016. Aktuelnosti, BFC SEE No Comments

PavicGradonačelnik Prijedora, Marko Pavić, potpisao je danas ugovore o dodjeli 207.500 KM bespovratnih podsticajnih sredstava sa 68 preduzetnika, a kojima će do radnih mjesta doći 109 radnika.Ovo je ujedno osma godina kako grad Prijedor daje podsticaje da bi unaprijedio poslovni ambijent, a posebno da bi se smanjila nezapslenost.
– Danas smo imali priliku da dodijelimo podsticajna sredstva i sama činjenica da se među njima nalazi i 15 lica kojima su dodijeljena podsticajna sredstva za samozapošljavnje, znači da je otvoreno isto toliko novih firmi – rekao je Pavić.
On je dodao da je u proteklih ovaj projekta dodjele podsticajnih sredstava osam godina dao izuzetne rezultate i da je samo u zadnjih pet godina broj nezaposlenih prijedorskom birou sa 13 010 pao na 6 920 što je u ovoj svjetskoj ekonomskoj krizi predstavlja izuzetan rezultat.
– Privreda Prijedora pozitivno posluje i izvozno je orijentisana što znači da smo osposobili našu privredu da se može uhvatiti u koštac sa konkurencijom na zapadu što je izuzetno pozitivno -rekao je Pavić.
Načelnica Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Zinajda Hošić je istakla da je po ovom projektu ukupno podneseno 112 prijava za zapošljavanje 161 radnika, ali da je zbog ograničenih budžetskih sredstava i zbog određenog broja poslodavaca koji su sredstva po istom osnovu dobili i od Vlade Repulike Srpske putem Zavoda za zapošljavanja, podsticaji su dodijeljeni za 52 poslodavca i zaposleno je ukupno 94 radnika, od kojih je 20 sa visokom stručnom spremom odnosno i tri pripravnika .
– Po ovom osnovu poslodavci su u 2016.godini dobili 159 500 KM,a isti slučaj je i sa 15 samozapošljavanja za šta je izdvojeno ukupno 45 000 KM i među njima se nalaze tri žene – potvrdila je Hošićeva.
Osim za zapošljavanje i samozapošljavanje, podsticaji su dodijeljeni i za sertifikovanje preduzeća, gdje će za jedno preduzeće biti izdvojeno 3.000 KM.
Grad Prijedor je tokom proteklioh osam godina koliko je provodio ovih pet projekata: podsticaj zapošljavanju novih radnika, novih visokoobrazovanih radnika, zapošljavanju žena, samozapošljavanju i dodjeli sredstava za sertifikaciju preduzeća izdvojio ukupno 1.685.566 KM za otvaranje 196 preduzetničkih radnji i privrednih društava od čega su 22 žene ,a zaposleno je ukupno 393 radnika kod poslodavaca od toga njih 333 kvalifikovanih radnika i 60 sa visokom stručnom spremom,dok je 31 preduzeće jdobilo podršku u sertifikaciji vlastite proizvodnje.

Print Friendly

Leave a Reply