Primjena sistema dualnog obrazovanja daje rezultate

Početna 9 Aktuelnosti 9 Primjena sistema dualnog obrazovanja daje rezultate

09.03.2023.

Primjena sistema dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj pokazala je dobre rezultate, a cilj je da privredni subjekti obuče kvalitetnu radnu snagu kako bi mladi ostali u Srpskoj i radili u domaćim preduzećima, rečeno je u na promociji dobre prakse u okviru ovog sistema obrazovanja.
Na promociji kojoj su prisustvovali predstavnici Privredne komore Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture, preduzeća, te srednjih škola istaknuto je da je potrebno poboljšati kvalitet praktične nastave kako bi preduzeća riješila problem nedostatka kvalitetnog kadra.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da su preduzeća koja imaju razvijene službe za ljudske resurse prepoznale da je jedno od rješenja primjena dualnog sistema obrazovanja, te je dodao da je u 80 preduzeća obučeno 150 mentora.

On je naveo i da poslodavci učenicima isplaćuju određene stipendije jer žele da ih podstaknu da bolje uče i zavole svoj zanat.

Ćorić kaže da je u posljednjih nekoliko godina napravljen veliki iskorak kada je riječ o prilagođavanju profila zanimanja potrebama privrede tako da je broj od 200 zanimanja smanjen na 100.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Jasmina Boloban rekla je novinarima u Banjaluci da resorno ministarstvo intenzivno razvija sistem dualnog obrazovanja i da se trenutno preduzimaju aktivnosti na poboljšanju kvaliteta praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama.

“Od 2019. godine intenzivno smo radili na razvoju dobrih odnosa sa partnerima – Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom, pa od 63 srednje stručne i tehničke škole njih 57 ima saradnju sa preduzećima”, navela je Bolobanova.

Nebojša Gračanin iz laktaške firme “Kolektor” rekao je da ova firma posljednjih godina sarađuje sa Mašinskom školom iz Prijedora, te se obavezela da će svi školovani alatničari biti primljeni na praksu.

“Formirali smo trening centar, opremu za izvođenje praktične nastave i profesore kao mentore koji sve nadgledaju”, rekao je on i dodao da je do sada tridesetak učenika prošlo praksu u ovom kolektivu.