Privredi i građanima na leđima 367 nameta

By 7. јула 2016. Aktuelnosti, slide No Comments

Drvna industrijaStabla u šumi nameta koje plaćaju privrednici i stanovnici u Srpskoj konačno su prebrojana, a utvrđeno je da su suočeni sa čak 367 različitih vrsta dažbina.

Vlada RS završila je nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta u kojem je, kako „Glas Srpske“ saznaje, navedeno da su privrednici i stanovnici suočeni sa 346 neporeskih, odnosno parafiskalnih nameta. Među njima je 287 naknada, 47 taksi, sedam kazni i dvije vrste članarina.

Kada je riječ o fiskalnim nametima, postoji 15 vrsta direktnih poreza, te šest oblika doprinosa.

U Ministarstvu finansija RS naglasili su da su u saradnji sa USAID-om pripremili nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali nisu mogli da otkrivaju detalje.

– Radni dokument je proslijeđen svim ministarstvima i lokalnim zajednicama i on sadrži 367 fiskalnih i parafiskalnih davanja – naglasili su u Ministarstvu finansija.

Dodali su da su u izradu nacrta registra bile uključene sve republičke institucije uključene u fiskalna i parafiskalna davanja i lokalne zajednice.

– Nacrt registra donosi pregled svih direktnih poreza, doprinosa, taksi, naknada, članarina i kazni koji se mogu naplaćivati u RS – istakli su u Ministarstvu finansija.

Vlada se u Ekonomskoj politici RS za ovu godinu obavezala da će kreirati registar fiskalnih i parafiskalnih davanja u Srpskoj. U Ministarstvu finansija ističu da je cilj njegovog uspostavljanja jačanje transparentnosti naplate javnih prihoda, uspostavljanje javne kontrole nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana, te saradnja vlasti, građana i privrede u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji će doprinositi povećanju konkurentnosti domaće privrede i rastu životnog standarda stanovništva.

Nacrt registra naći će se na sjednici Vlade RS u idućih 15 dana, a ukoliko bude usvojen, biće postavljen na portal Vlade i Ministarstva finansija kako bi javnost imala uvid i mogla dostaviti primjedbe i sugestije.

– Poslije toga slijedi kreiranje prijedloga registra koji će biti upućen Vladi na razmatranje, a zadnji korak je njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini RS – naveli su u Ministarstvu finansija.

Privredna zajednica već godinama kao jednu od najvećih prepreka u poslovanju navodi upravo šumu fiskalnih i parafiskalnih nameta. Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da već nekoliko godina traže da bude izrađen registar parafiskalnih nameta kako bi bilo sagledano koliko ih je i koliko novca privrednici izdvajaju za njih.

– Insistirali smo na uspostavljanju registra jer ćemo jedino na taj način imati jasan pregled obaveza i nameta koji su prevaljeni na teret privrede i koji predstavljaju jednu od kočnica privrednog razvoja – naveo je Blagojević.

Naglasio je da će registar ukazati i na veličinu opterećenja i prihode koje na osnovu njih ubiru oni koji su ih kreirali, ali i namjenu i trošenje prikupljenog novca.

– Na osnovu toga moći će se ocjenjivati svrsishodnost svakog postojećeg ili novog nameta, potreba mijenjanja propisa, te ukidanja ili smanjenja opterećenja – naveo je Blagojević.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković kaže da nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta pokazuje koliko je teško poslovati u RS.

– Sada se vidi da je većina tih nameta neporeska. Zbog toga veliki broj ljudi koji počinju da obavljaju svoju djelatnost ne znaju koliko će nameta plaćati, već u toku poslovanja i rada nailaze na različite vrste parafiskalnih nameta i samim tim im se javljaju i troškovi na koje nisu računali. Ogroman broj nameta dovodi u zabludu one koji žele da se bave privrednom djelatnošću – naglasio je Duduković.

Istakao je da je sasvim jasno da je u Srpskoj potrebno smanjiti poreze i doprinose na plate, ali da je i to nedovoljno pored ogromnog broja parafiskalnih nameta.

– Prvi korak koji je potrebno preduzeti je objava registra parafiskalnih nameta kako bismo imali uvid koliko ih ima. Druga faza je da mnogi od tih nameta budu ukinuti, a oni koji imaju opravdanje za postojanje da u izvjesnoj mjeri budu smanjeni – rekao je Duduković i dodao da pojedini parafiskalni nameti nemaju ni zakonsko uporište, odnosno da za njihovo donošenje i stupanje na snagu ne postoji nikakva odluka, niti bilo koji drugi akt.

Zadatak iz reformske agende

Izrada registra parafiskalnih nameta jedna je od obaveza koju je vlast na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta preuzela u reformskoj agendi dogovorenoj sa EU.

Za uspostavljanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta zadužena su ministarstva finansija BiH, RS i FBiH, te vlasti Brčko distrikta, a posao je pod budnim okom ugledne revizorsko-konsultantske kompanije „PricewaterhouseCoopers“.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply