Privredna komora RS pozdravila odluku o omogućavanju izvoza mlijeka

Privredna komora RepMlijekoprodukt-novi-brendublike Srpske pozdravila je odluku Evropske komisije da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU, te upozorila da i dalje postoji bojazan da će Hrvatska nastaviti sa pritiscima na BiH preko EU kako bi dobila status „tradicionalne trgovine“.
„Do suspenzije izvoza mlijeka iz BiH u EU nije ni trebalo doći“, rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.
On je podsjetio da je Privredna komora Srpske odmah izrazila sumnju da Hrvatska nije na vrijeme uputila prigovor na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno da nisu ispoštovani za to predviđeni rokovi.
„Zbog toga se postavlja pitanje kako je uopšte Evropska komisija uzela u razmatranje prigovor Hrvatske, što je prouzrokovalo određenu štetu proizvođačima iz BiH“, rekao Blagojević.
On ističe da i dalje ostaje bojazan da će Hrvatska na druge načine nastaviti sa pritiscima na BiH preko EU da dobije status „tradicionalne trgovine“, prema kome bi imala status kao sve druge članice CEFTA, uz zadržavanje povoljnije pozicije u fondovima EU od članica CEFTA, a po osnovu članstva Uniji.
„Privredna komora Republike Srpske poziva sve nadležne institucije da se na vrijeme pripreme i da ni pod kojim uslovima ne pristanu na taj zahtjev Hrvatske, koji bi ostavio nesagledive posljedice na ovu granu privrede“, rekao je Blagojević.
Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije danas je u Briselu donio odluku da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao da je odbačen prigovor Hrvatske i da će četiri mljekare iz BiH od sutra moći da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply