Privredu očekuje još teža 2016. godina

By 24. децембра 2015. Novosti iz Komore, slide No Comments

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, u obraćanju medijima na tradicionalnom koktelu za novinare, koji Komora organizuje povodom predstojećih praznika, ocijenio je da Srpska iz veoma teške poslovne godine ulazi u godinu koja će biti još teža i neizvjesnija kada je riječ o privrednoj aktivnosti.
Prema njegovim riječima, potreban je novi radikalni zaokret jer ćemo u suprotnom biti u još većim problemima od onih u kojima se nalazimo.
Sumirajući postignute rezultate u ovoj godini, predsjednik Đurić je rekao da su minorni efekti u nastojanju da se poboljša situacija u privredi i da su često pozitivni pomaci neutralisani novim opterećenjima.
– Nailazili smo na niz opravdanja zašto nešto ne može, a vrlo rijetko na traženje rješenja kako nešto može da se poboljša – kazao je Predsjednik Komore.
Podsjetio je i na izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje će, ukoliko budu realizovane, negativno uticati na poljoprivredu i prehrambenu industriju.
– Članovi Predsjedništva BiH su to prilično olako prihvatili u želji za što bržim apliciranjem za članstvo u EU. Mora se učiniti sve da se zaštiti domaća privreda, iako to neće biti lako zbog tog datog obećanja, a i strašnih pritisaka, kao onih kojima smo bili izloženi ulaskom Hrvatske u EU, kada je traženo da Hrvatska zadrži sve pogodnosti koje je imala u okviru CEFTA – istakao je Đurić i upozorio da će, ukoliko ne bude obezbijeđeno postepeno snižavanje carina, posljedice trpiti domaći prerađivači i budžet BiH.

Print Friendly

Leave a Reply