Proizvođači i prerađivači ribe zadovoljni podsticajima za kapitalne investicije, a traže veću podršku za uzgoj

By 18. фебруара 2022. Novosti iz Komore, Poljoprivreda, slide No Comments

Redovna sjednica Grupacije proizvođača i prerađivača ribe, koja djeluje u okviru Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske, održana je danas u Banjoj Luci, u prostorijama privrednog društva „Ribnjak Janj – Tropic ribarstvo“.

Na sjednici je analizirano i razmatrano aktuelno stanje u oblasti proizvodnje i plasmana ribe. Takođe, razgovarano je i o podsticajnim mjerama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a proizvođači su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost za razumijevanje i podsticanje, sa naglaskom na vrlo značajne mjere u vidu podrške za kapitalne investicije za adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta, kao i za podsticajna sredstva za investiranje u preradu proizvoda za nabavku proizvodno-tehnološke opreme.

Članovi Grupacije pohvalili su i novu podsticajnu mjeru, definisanu kao premija za otkup i preradu konzumne ribe koja je proizvedena kod domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača. Istakli su da je njen značaj iskazan upravo u tome da se povezuju i sarađuju primarni poljoprivredni proizvođači sa domaćom prerađivačko-prehrambenom industrijom. Međutim, da bi se održala postojeća, ali i povećala proizvodnja ribe za koju Republika Srpska ima enormne potencijale, potrebno je da se kroz redovne podsticajne mjere iznađe način i još značajnije podrži, prvenstveno primarna proizvodnja ribe, povećanjem premije po kilogramu za uzgoj konzumne ribe salmonide i ciprinide, onoliko koliko je to realno moguće da bi se revitalizovala ova vrlo značajna poljoprivredna proizvodnja, zaključili su proizvođači.

 

Print Friendly

Leave a Reply