USAID Sida GOLD

Unapređenje konkurentnosti privrede i lokalni ekonomski razvoj, cilj je projekta USAID Sida GOLD, kojeg je, između ostalih, realizovala Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama (Banja Luka, Laktaši, Gradiška, Teslić, Kotor Varoš i Doboj), a finansirala ga je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Program je namijenjen unapređenju strateškog planiranja lokalnog ekonomskog razvoja od strane lokalnih samouprava, efikasnijem korištenju ekonomskih resursa i podršci unapređenju lanca snadbjevanja koji generiše nova radna mjesta i ekonomski razvoj.

U toku je implementacija ovog programa, koja je počela od 01.01.2016. godine. Projekat se odnosi na podršku proizvodnim privrednim društvima u vidu sufinansiranja procesa uvođenja, sertifikacije i resertifikacije standarda kvaliteta, aktivnosti pristupa tržištima (izrada promotivnog materijala, internet stranice, pripreme za izlaganja na sajmovima , bredniranje) i obuke radne snage u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima korištenja sredstava za podršku privrednim društvima.

Osnovni uslovi za dodjelu sredstava iz Projekta podrške privrednim društvima definisani su u Pravilniku,  a prioritet je da se kroz realizaciju projektnih ciljeva utiče na ostvarenje četiri cilja: investiranje, zapošljavanje, povećanju prodaje i izvoza. Vrijednost projekta iznosi 330.000 KM, a 34 privredna društava ostvarila su pravo za korištenje sredstava u iznosu od 161.000 KM.

 

USAID Sida FIRMA 

 

Projekat USAID-Sida FIRMA , Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Grad Prijedor,  Gradska razvojna agencija CIDEA i Privredna komora Republike Srpske realizovali su Projekat podrške drvoprerađivačima Republike Srpske u razvijanju i implementaciji standarda kvaliteta.

Projekat podrške drvoprerađivačima Republike Srpske u razvijanju i implementaciji standarda kvaliteta bio je namjenjen sufinansiranju procesa razvijanja i implementacije sistema menadžmenta kvaliteta u skladu sa standardima serije ISO, FSC „Chain of Custody“ CoC i „CE“ znaka u privrednim društvima. Cilj projekta podrške je bio pružanje pomoći privrednim društvima iz Republike Srpske registrovanim za vršenje djelatnosti prerade drveta i proizvoda od drveta, da postignu potreban kvalitet proizvodnje, kako bi povećali izvoz i postigli veći uspjeh na domaćem tržištu, kroz pripremu i sertifikovanje sistema menadžmenta kvaliteta u skladu sa standardima ISO serije, FSC „Chain of Custody“ CoC i „CE“ znaka. Ukupan iznos dodijeljenih sredstava iznosio je 133 000 KM, 53 privredna društva koristila su sredstva ovog projekta podrške.

 

 

Print Friendly

Leave a Reply