Promocijom domaćih proizvoda obilježen Svjetski dan hrane

Privredna komora Republike Srpske, povodom Svjetskog dana hrane, tradicionalno je danas ispred muzičkog paviljona „Staklenac“ u banjalučkom parku Petar Kočić, u okviru projekta „Naše je bolje“, organizovala je promociju domaćih proizvoda.

Direktor Komore, Dragica Ristić kazala je da je Srpska u prvom polugodištu ove godine imala izražen debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane i pića, koji iznosi oko 211 miliona KM.

– Taj debalans je nešto veći nego u istom periodu prošle godine zbog smanjenog izvoza voća na tržište Rusije – rekla je Dragica Ristić i dodača da je u Srpskoj, u prvom polugodištu, registrovan rast proizvodnje, ali i izvoza proizvoda konditorske industrije, koja je preuzela primat nad voćem i povrćem.

U strukturi uvoza, kako je navela, značajno mjesto zauzimaju mesne prerađevine, žitarice i stočna hrana.

– Važno je na današnji dan dodatno uticati na svijest potrošača i promovisati domaće proizvode, jer je hrana bitan privredni resurs i značajna je za zdrav život građana. Apelujemo na potrošače da kupuju domaće proizvode i jedu kvalitetne proizvode, a na institucije da podrže domaću proizvodnju – poručila je Ristićeva.

Prema njenim riječima, u kvalitet domaćih proizvoda potrošači se uvijek mogu uvjeriti, jer se zna gdje su proizvedeni i na koji način.

– Želim da pozovem institucije na nivou BiH da više i brže vrše nadzor i kontrolu na domaćem tržištu kako bi se napravili fer uslovi i za domaće proizvođače koje i dalje putem niskih cijena guši nelojalna konkurencija loše robe iz uvoza – dodala je Ristićeva.

Pomoćnik ministra za trgovinu Republike Srpske Dušanka Tegeltija navela je da to ministarstvo podržava ovu aktivnost, te da niz godina zajedno sa Privrednom komorom promovišu domaće proizvode.

Prema njenim riječima, i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske je intenziviralo kampanju „Naše je bolje“ i u okviru toga održava niz konferencija širom Srpske, te izdaje časopis „Najbolje je iz Srpske“.

– Ne kažemo uzalud – kupujmo naše najbolje danas za naše još bolje sutra, jer kupovinom domaćih proizvoda ne samo da jačamo našu privredu, već i podstičemo novo zapošljavanje i jačamo penzioni sistem – izjavila je Tegeltija.

Na štandovima postavljenim za ovu namjenu predstavilo se 20 proizvođača iz svih krajeva Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply