Promovisan projekat podrške izvoznim kapacitetima metalaca

Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa preduzećima „Metalac MBM“ iz Dervente, „Vendom“ iz Laktaša i „Elker“ iz LJubije i Područnom privrednom komorom Banjaluka, tokom 15 mjeseci sprovešće projekat podrške malim i srednjim preduzećima koja djeluju u oblasti prerade metala.
Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je prilikom prezentacije projekta u Prijedoru da je riječ o projektu „Jačanje izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća metalskog sektora“, odnosno privrednim društvima koja djeluju u oblasti prerade metala i izvoznicima.
„Ovdje smo da zajedno nađemo modalitete i osposobimo privrednike i nađemo jedan paket usluga koje će Privredna komora davati ne samo za vrijeme trajanja projekta već i u narednom periodu“, rekao je Ćorić novinarima.
On je dodao da je metalska industrija jedna je od najznačajnijih privrednih grana u Srpskoj i posebno je izvozno orijentisana, kao i da bi projekat trebalo da pomogne preduzećima da što kvalitetnije izađu na inostrano tržište i osposobe svoje marketinške službe da dođu do sertifikata za izlazak na tržište i povećaju konkurentnost.
„Plan je da ova preduzeća izvedemo u studijske posjete, konkretno u NJemačku jer je jedan od partnera i NJemačka organizacija za međunarodnu saradnju, da posjetimo neke od renomiranih sajmova iz oblasti metalske industrije i da naša preduzeća okrenemo ka ino tržištu“, dodao je Ćorić.
Projekat finansira EU u okviru zajedničkog programa EU i Vlade NJemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH „EU Prolokal“. Ukupna vrijednost projekta je 219.181 KM.

Leave a Reply