Puštena u rad Termoelektrana “Stanari”

By 20. септембра 2016. Aktuelnosti, Energetika i rudarstvo No Comments

StanariU Stanarima je danas svečano puštena u rad novoizgrađena Termoelektrana /TE/ „Stanari“ u koju je uloženo 550 miliona evra.
Termoelektranu su pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik grupacije „EFT“ Vuk Hamović, predsjednik kompanije „Dongfang elektrik korporejšn“ Zo Lei, ambasador Kine u BiH Čen Bo i zamjenik šefa Misije Velike Britanije u BiH Metju Loson.
Oni su, nakon presijecanja vrpce, obišli Termoelektranu i zasadili prve mladice u „Parku prijateljstva“.
Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, te druge ugledne ličnosti.
Termoelektrana „Stanari“ imaće godišnju proizvodnju od 2.000.000 megavata, a njen rad usklađen je sa propisima Republike Srpske iz oblasti zaštite životne sredine i u potpunosti se pridržava direktive EU za postrojenja sa velikim ložištima 2001/80/EC.
Pogon termoelektrane projektovan je na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina.
Postojeći kop Raškovac raspolaže desetogodišnjim kapacitetom snabdijevanja termoelektrane, a za četiri godine bi trebalo da bude otvoren i novi površinski kop Ostružnja.
EFT RiTE trenutno zapošljava 720 radnika, do kraja godine taj broj će biti povećan na 800 radnika, a daljim razvojem očekuje se da broj zaposlenih u punom kapacitetu rada Termoelektrane i Rudnika „Stanari“ bude 900, kažu u ovoj kompaniji.

 

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply