Radna posjeta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH i predstavnika Privredne komore Republike Srpske, privrednim društvima “Ribnjak Janj” Banja Luka i “Tulumović” Laktaši

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara gospodin Staša Košarac zajedno sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske i područne Privredne komore Banja Luka obišli su privredna društva “Ribnjak Janj” d.o.o. Tropik ribarstvo, Banja Luka i Mesnu industriju “Tulumović” d.o.o. Laktaši.

Direktor privrednog društva Ribnjak Janj gospodin Zoran Tepić zahvalio se ministru i predstavnicima Komore na posjeti te prilikom obilaska upoznao je iste sa trenutnom situacijom i strukturom ukupne proizvodnje ovog izvozno orijentisanog preduzeća. Preduzeće se bavi proizvodnjom i preradom ribe, a svu proizvedenu robu i u ovim teškim vremenima, usljed pojave virusa korona, izvozimo na inostrana tržišta, čime pomažemo ekonomiju Srpske i BiH. Lider smo u proizvodnji ribe i imamo ribnjake i u Ribniku i Jezeru, a u Banjaluci je prerađujemo i plasiramo, najvećim dijelom, u zemlje regiona i EU“. Prepoznatljivi smo na domaćem i inostranom tržištu jer oko 70 odsto ukupne proizvodnje ribe u BiH izvozimo u zemlje EU i na tržište Cefte. Standard sigurnosti hrane (HACCP) uveli smo u proizvodnju 2008, a iste godine pogon za preradu ribe u Banjaluci registrovan je za izvoz ribe u EU, rekao je Tepić.

Ministar Košarac izrazio je zadovoljstvo postojanjem plana investiranja u ovom preduzeću te što je isto prepoznatljivo na domaćem i inostranom tržištu. Razgovarali smo kako taj posao unaprijediti, s obzirom da postoje mogućnosti daljeg proširenja kapaciteta ove firme. Postoji potreba za pregovore sa Evropskom komisijom radi povećanja kvota za izvoz ove robe u zemlje EU, a BiH izvozi oko 500 tona, što nije dovoljno. MSTEO BiH će u skladu sa ovlaštenjima, učiniti sve da proizvođači iz Republike Srpske mogu da svoju robu plasiraju u EU, Ceftu i na neka druga tržišta poput Kine, Rusije, Arapskih emirata i slično, sa kojima postignemo međunarodne ugovore. Ministar je na kraju dodao da je najbolji oblik zaštite domaće proizvodnje jeste mogućnost da BiH potpiše međunarodne ugovore i time omogući plasman svojih proizvoda na neka nova tržišta.

U nastavku radne posjete ministar Košarac zajedno sa predstavnicima Komore posjetili su Mesnu industriju Tulumović iz Laktaša. Direktor kompanije gospodin Đoko Tulumović zajedno sa svojim saradnicima upoznao je prisutne sa činjenicom da je mesna industrija Tulumović u različitim oblicima organizovanja posluje od 1926. godine, koja se bavi proizvodnjom i prometom svježeg mesa. Kapaciteti su oko 35 do 40 tona mesa dnevno, a preduzeće je započelo izvoz svježeg mesa i mesnih prerađevina.

Ministar Košarac istakao je da izvozno orijentisana mesna industrija Tulumović ima stogodišnju tradiciju i lidersku poziciju kada je riječ o trgovini svježim mesom u BiH. Prilikom obilaska kompanije i proizvodnih pogona razgovarano je o unapređenju poslovanja i otvaranju novih tržišta, jer ova kompanija, kao i neke druge u Republici Srpskoj i BiH, ima takve razvojne kapacitete. Sada rade kapacitetom do 25 tona, što dovoljno govori o tome da postoji dovoljno prostora za unapređenje. Najadekvatnija mjera je otvaranje novih tržišta na čemu ćemo raditi u narednom periodu, sa ciljem zaštite domaće proizvodnje. Ministar je naglasio da je politika ministarstva koje vodi poštovanje međunarodnih potpisanih ugovora, ali i otvaranje novih tržišta jer se tako omogućava prodaja domaće robe koja ne može biti plasirana na domaćem tržištu.

  

Print Friendly

Leave a Reply