Rast drvne industrije Srpske zaustavljen zbog korone

Drvoprerađvačka industrija u Republici Srpskoj počela je da se oporavlja na početku godine, ali je u martu, usljed posljedica pandemije novog korona virusa, pretrpjela pad.

Tako su u prva dva mjeseca zabilježeni pozitivni rezultati u ovoj industriji, dok u trećem mjesecu dolazi do drastičnog pada proizvodnje šumskih sortimenata za 22,4 odsto i do pada prodaje za 14,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je u cijelom prvom kvartalu ove godine došlo do povećanja proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine zbog mnogo povoljnijih uslova za proizvodnju nego što su bili početkom prošle.

– Uslovi su omogućavali proizvodnju u šumarstvu tokom januara i februara i u dobroj mjeri smo imali realne šanse za nastavak takvog trenda i u narednom periodu. Usljed pandemije izazvane virusom korona, posebno od druge polovine marta, dolazi do naglog pada proizvodnje, jer su smanjene potrebe za proizvodima usljed neizvesnosti šta će donijeti naredni period – naveo je Šinik.

Početak godine

On je istakao da će situacija u šumarstvu i drvopreradi u Srpskoj u velikoj mjeri zavisiti i od stabilizacije stanja u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, kao što su Italija i Njemačka, koje su značajni partneri Srpskoj.

Zbog dobrih rezultata u prva dva i po mjeseca ove godne, u Republici Srpskoj je u prvom kvartalu proizvedeno 394.446 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili za 13,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najznačajniji sortimenti u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno u masi od 143.407 metara kubnih od četinarskog i 72.038 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je u prvom kvartalu prodato ukupno 324.937 metara kubnih različitih šumskih sortimenata ili za 20,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Zatvaranje pogona

Podsjećamo da je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao za Srpskainfo da nas očekuje značajna redukcija poslovnih aktvnosti, pa čak i zatvaranje nekih proizvodnih pogona zbog nedostatka repromaterijala i pada narudžbi.

– To se, prije svih, odnosi na tekstilnu i obućarsku industriju, zatim elektro-mašinsku i drvoprerađivačku industriju. Ukoliko ove okolnosti potraju nekoliko mjeseci, to bi moglo rezultirati nesagledivim štetnim posljedicama. Naravno, ovih problema nisu pošteđene ni druge grane privrede. Zbog toga ne smijemo da sjedimo skrštenih ruku, moramo računati i na najgori scenario i kreirati rješenja za svaku moguću situaciju. Ovo je vrijeme kada se politika i ekonomija moraju držati za ruke, kako se ne bi izgubili u situaciji kada smo jedni drugima najpotrebniji – ocijenio je Đurić.

Gde su najveći gubici

Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca pala je za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći pad bilježe preduuzeća koja se bave prozvodnjom odjeće i hemikalija; ona su u minusu od oko 40 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Istovremeno, proizvodnja farmaceutskh proizvoda povećana je za 36,5 odsto.

Izvor: Srpska.info

Print Friendly

Leave a Reply