Rasterećenje privrede, jača kontrola novca

By 1. септембра 2015. Aktuelnosti, slide No Comments

Preradjivacka industrijaVlada RS utvrdila je juče set reformskih zakona čiji je cilj rasterećenje privrede, ograničenje javne potrošnje i povećanje odgovornosti za efikasno korišćenje budžetskog novca.
Utvrđen je, između ostalih, prijedlog zakona o porezu na nepokretnosti, kojim je predložena jedinstvena stopa za sve opštine i gradove od 0,20 odsto, te niža stopa za nepokretnosti koje se koriste u proizvodnji od 0,18 odsto. Ovim prijedlogom predviđeno je i redefinisanje načina utvrđivanja vrijednosti nepokretnosti, povoljniji tretman nepokretnosti koje su namijenjene za dalju prodaju i promjena rokova plaćanja poreza.
Utvrđen je i prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza s ciljem poboljšanja likvidnosti ekonomskog sistema i transparentnosti u poslovanju uz eliminisanje izazova prilikom naplate potraživanja. Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti u RS s ciljem unapređenja ukupnog sistema javnih finansija i uvođenja dodatne fiskalne odgovornosti.
– Ovim zakonom uređuju se mjere na osnovu kojih se uspostavlja fiskalni okvir, ograničava javna potrošnja, jača odgovornost za efikasno i efektivno korišćenje budžetskog novca, uspostavlja fiskalni savjet RS i jača sistem kontrola i nadzora – saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.
Prijedlogom zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, koji je takođe utvrđen, predviđeno je da je poreski dug uz ispunjenje određenih uslova moguće izmiriti odgađanjem jednokratno najduže do godinu ili u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.
Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je u ovom setu predloženih zakona uvažena većina zahtjeva poslovne zajednice, ali da su ostala još neka pitanja koja je potrebno dodatno razmotriti.
– Među njima je i zakon o porezu na nepokretnosti. Privrednici smatraju da i ne treba da ga plaćaju, s obzirom na stanje u privredi. Ipak, uvažavajući kompletnu situaciju u kojoj se nalazimo, privrednici smatraju da bi stopa poreza na nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodnja trebalo da iznosi 0,10 odsto – rekao je Blagojević.
On je istakao da nisu usvojene ni određene mjere koje bi imale veliki značaj za privredu, a među kojima su najvažnije izmjene Zakona o doprinosima, kojim bi se smanjila stopa doprinosa.
– Mjere rasterećenja privrede, najavljene Ekonomskom politikom RS za 2015. godinu, nisu realizovane prema najavama i očekujemo efektivniji angažman u narednom periodu da bi privreda bila što prije rasterećena – rekao je Blagojević.
Vlada je juče utvrdila i prijedloge zakona o porezu na dobit, o računovodstvu i reviziji i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja RS.

Aerodrom

Vlada RS donijela je odluku o izradi prostornog plana područja posebne namjene Aerodrom Banjaluka do 2035. godine.
– Planom se utvrđuje širi prostor aerodromskog kompleksa, proširenje zaštitnih pojaseva i pristupnih puteva za aerodrom – saopšteno je iz Vlade.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply