Reforma energetskog sektora BiH ključ razvoja

Energetski-samit-14-1Reforma energetskog sektora i izmjene određenih zakonskih propisa u ovoj oblasti mogu biti pogon pravog privrednog razvoja BiH, a jedna od ključnih stvari koje bi vlasti trebalo da urade je donošenje okvirne energetske strategije na nivou BiH koja će ovoj zemlji omogućiti veliku finansijsku pomoć Evropske unije, poručili su danas na 4. Energetskom samitu u Nemu brojni ambasadori i predstavnici EU u BiH.

Ambasadorka Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann rekla je da je važno razmotriti politički okvir u oblasti energetskog sektora i da je zato naglasak na usvajanju energetske strategije na nivou BiH koja će ovu zemlju približiti EU.

„Iako razmatramo i tehničke projekte, pokretanje proizvodnje energije od vjetra, obnovu hidroelektrana, takođe je važno da razmotrimo i politički okvir za sve ove djelatnosti i zato je naglasak na ovom samitu na usvajanju državne energetske strategije koja će pokrenuti BiH, učiniti da napreduje u svim ovim oblastima, a takođe je približiti i EU“, rekla je Hohmann.

Zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Paul Horowitz kazao je da očekuje da će poruke sa ovog samita uspjeti da se nađu u dijelu predizbornih platformi svih političkih stranaka i ključnih donosilaca odluka te da će biti program djelovanja svih bitnih političkih aktera i nakon izbora.

„Energetski sektor predstavlja stub razvoja privrede svake zemlje. Imajući u vidu činjenicu da energetski sektor predstavlja jednog od najvećih izvoznika u tome postoji potencijal daljeg razvoja. Pred nama su brojne aktivnosti kao što su izmjene odgovarajući zakona u ovoj oblasti. Reforma energetskog sektora i izmjene koje će biti predložene ovdje uz prave političke odluke mogu biti pogon pravog privrednog razvoja u BiH“, rekao je on.

BiH potrebne tri milijarde evra da bi energetski sektor dovela na nivo EU

Ambasador Velike Britaanije u BiH Edward Ferguson kazao je da je energetski sektor ključni sektor za ekonomski i društveni razvoj bilo koje zemlje.

„BiH ima komparativnu prednost kao izvoznik električne energije, ali Svjetska banka procjenjuje da će BiH u narednih 20 godina morati uložiti oko tri milijarde evra da bi svoj energetski sektor dovela na nivo EU. Dobra vijest je da su izrađene nove entitetske energetske strategije, ali loša vijest je da je čitav taj proces trajao mnogo duže nego što smo očekivali i to što ova zemlja još nema okvirnu državnu strategiju za razvoj energetskog sektore koja bi otvorila vrata za značajnu finansijsku podršku EU. Glavna poruka je da ima još posla i da se prioritet mora staviti na usvajanje okvirne strategije na nivou BiH“, rekao je Ferguson.

Šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf rekao je da EU održivost energetskog sektora stavlja na visoko mjesto prioriteta.

„Pridružio bih se pozivu da se što prije usvoji strategija energetike na nivou BiH jer bi to omogućilo EU da izdvoji značajna finansijska sredstva da pomogne razvoj ovog sektora“, rekao je on.

On je podsjetio da je BiH član Evropske energetske zajednice i da godinama krši obaveze koje je preuzela pristupanjem Energetskoj zajednici.

„Potrebne su izmjene zakonodavstva kako bi BiH izašla iz ove situacije i postala punopravna članica koja poštuje preuzete obaveze. Reforme energetskog sektora su potrebne i za njih je potrebna politička volja“, zaključio je Snaidauf.

Izvor: Capital.ba

Print Friendly

Leave a Reply