SASTANAK PREDSTAVNIKA PKRS I MINISTARSTVA INDUSTRIJE, ENERGETIKE I RUDARSTVA RS: Ukinuti namete i stvoriti povoljnije uslove poslovanja

DSCN5440Problemi sa kojima se privrednici u Republici Srpskoj svakodnevno suočavaju, bili su tema današnjeg sastanka predstavnika Privredne komore Republike Srpske sa ministrom industrije, energetike i rudarstva RS, Petrom Đokićem, i saradnicima, organizovanom na osnovu ranijeg dogovora o sektorskim sastancima predstavnika Komore i Vlade Srpske u vezi sa razmatranjem godišnjih ekonomskih dokumenata.

Predstavnici Privredne komore Srpske još jednom su istakli potrebu smanjenja velikog broja fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i potrebu većeg učešća prerađivačke industrije u strukturi BDP-a, kao i definisanje mjera potrebnih za ostvarenje ovog cilja.

Takođe, privrednici su napomenuli naophodnost smanjenja javne potrošnje kroz reformu javne uprave, restriktivnu politiku javne potrošnje i restrukturiranje javnih preduzeća.

Potrebno je, kako su naveli, obezbjediti podsticaje privredi, posebno izvozno orjentisanoj.

Privrednici su podsjetili da već nekoliko godina unazad upozoravaju na probleme koje izaziva sistem porodične medicine u praksi, koji je pokazao mnoge manjkavosti, i potrebi za ponovnim oživljavanjem medicine rada.

Istaknut je i problem previsokih kamatnih stopa prilikom kreditiranja privrede, te je usaglašeno da je neophodno redefinisati ulogu IRB-a RS, kako bi bila na usluzi privredi Srpske.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno i da će se u narednom periodu ovakvi sastanci organizovati najmanje jednom mjesečno, kako bi se pratila realizacija Akcionog plana Programa ekonomskih reformi, iz nadležnosti ovog ministarstva, koji će uskoro biti donesen.

Print Friendly

Leave a Reply