Sastanak prevoznika sa ministrom Maleševićem: Za sada bez dogovora

Prevoznici u Republici Srpskoj nisu danas sa ministrom prosvjete i kulture Danetom Maleševićem postigli dogovor o izmirenju dugovanja za prevoz, ali su najavili da će se najkasnije do sutra sa Izvršnim odborom konsultovati o ponudi Ministarstva da do 10. maja bude isplaćena jedna tranša od 445.000 KM, odnosno dug za prevoz učenika za decembar, a ostala dugovanja do kraja školske godine.
Prevoznici traže da im do kraja aprila bude uplaćena još jedna tranša, a do 10. maja druga i da se završetkom školske godine izmire sva dugovanja.
Malešević je rekao novinarima u Banjaluci da se danas sa predstavnicima prevoznika zajednički došlo do stava da bi se mogle napraviti određene uštede kada je riječ o prevozu učenika i radnika do 30 odsto.
„Riječ je o značajnim tranšama. Godišnje se za prevoz učenika izdvaja 4,5 miliona KM, a za radnike 4,3 miliona KM“, naveo je Malešević nakon sastanka.
On je naveo da je sa sa predstavnicima prevoznika danas razgovarao o daljoj saradnji u vezi sa pripremom ugovora za narednu školsku godinu o prevozu učenika, a bilo je riječi i o definisanju prevoza radnika, odnosno potrebi da se potpiše određeni protokol, kao i da Privredna komora Republike Srpske i prevoznici pruže Ministarstvu određenu vrstu pomoći kada je riječ o plaćanju prevoza radnika.
Malešević je pojasnio da se svake godine raspisuje novi tender za prevoz učenika, te će ugovaranjem za iduću godinu biti jedinstveni kriterijumi za sve škole koje će definisati Ministarstvo i Privredna komora Republike Srpske, tako da neće biti mogućnosti manipulacije ili slobodnog ugovoranja prevoza, povećanja cijena.
„Na taj način se može uštedjeti, a nikome nećemo uskratiti prava na prevoz učenika ili radnika i ono što je definisano zakonom ćemo ispoštovati. Smatramo da ovo šarenilo dovodi do izvjesnih problema kada je riječ o prevozu učenika, a oni se odnose na različito sklapanje ugovora direktora škola, dok je neko treći odgovoran za plaćanje“, ukazao je Malešević, podsjećajući da ukupna dugovanja prema prevoznicima trenutno iznose 1,5 miliona KM.
Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske Goran Starčević rekao je da prevoznici traže da im do kraja aprila bude uplaćena još jedna tranša, a do 10. maja druga i da se završetkom školske godine izmire sva dugovanja.
On je rekao da će se o konačnoj odluci o ponudi Ministarstva najkasnije do sutra još konusltovati sa Izvršnim odborom.
„Za sada je stanje nepromijenjeno, nema izdavanja mjesečnih karata za maj“, poručio je Starčević.
Prevoznici u Republici Srpskoj, kao što su najavili 12. aprila, obustavili su izdavanje mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika i radnika za maj, jer resorno ministarstvo nije izmirilo obaveze po osnovu dostavljenih faktura, kako su to prevoznici i zahtijevali.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply