Sastanak privrednika i predstavnika Vlade RS: Za ozbiljniji napredak potrebni radikalniji potezi

PKRS - Vlada RSRješavanje problema nelikvidnosti, smanjenje poreza i doprinosa, reforma javne uprave, donošenje novog Zakona o radu, reforma obrazovanja, stavljanje raspoloživih resursa u funkciju domaće privrede, samo su neki od zahtjeva poslovne zajednice u cilju stvaranja povoljnijih uslova poslovanja, koje su privrednici i rukovodstvo Privredne komore Republike Srpske iznijeli na današnjem sastanku sa premijerom Srpske, Željkom Cvijanović i resornim ministrima, održanom u Komori.
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, rekao je novinarima da je stav privrednika da se mora raditi na reformi javne uprave koja bi bila u funkciji privrede.
– Postojećim zakonima u kaznenim odredbama nije predviđena kazna za nekoga iz javne administracije za loše ili neblagovremeno urađen posao. Takođe, sudski sporovi moraju biti brže rješavani, javna preduzeća moraju postati profitabilna, a mora se raditi i na školovanju kadrova koji su potrebni privredi. Jer, s jedne strane imamo veliki broj nezaposlenih, a s druge strane, kada je potrebno zaposliti određene kadrove u materijalnoj proizvodnji, gotovo da nema zainteresovanih – rekao je predsjednik Đurić.
PKRS - Vlada RS (1)Privrednici su iskazali i potrebu za opsežnom reformom i redefinisanjem uloge Zavoda za zapošljavanje, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada na crno. Jer, kako kažu, zbog ovako postavljene uloge Zavoda, pojedini privrednici zloupotrebljavaju situaciju, radnika, koji je istovremeno prijavljen na evidenciju Zavoda i uživa privilegije zdravstvenog osiguranja, angažuju i isplaćuju mu naknadu „na ruke“, izbjegavajući uplatu poreza i dopinosa.
Privrednici su dobili uvjeravanje da će biti uvažene sugestije poslovne zajednice pri kreiranju Ekonomske politike Republike Srpske za narednu godinu.
– Mi smo svjesni određenih pozitivnih pomaka, ali s kojima ne možemo u potpunosti biti zadovoljni. Za ozbiljniji napredak potrebni su radikalni potezi i mjere koje će privrednu aktivnost učiniti značajnijom, a privredne subjekte konkurentnijim. Domaća proizvodnja je ugrožena uvozom robe sa inostranog tržišta, a koja su daleko konkurentnija kod nas – istakao je Đurić.
Premijer Srpske, Željka Cvijanović, smatra da je potrebno inovirati radno zakonodavstvo, te da predstavnici Vlade i socijalnih partnera zajedničkim snagama moraju doći do najboljih rješenja u novom zakonu o radu.
– Konačna rješenja će biti dobra, koliko se svi posvetimo tom zadatku – kazala je Cvijanovićeva.
Potvrdila je i da je neophodna reforma Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i napomenula da je na sastanku analizirano šta je provedeno iz Ekonomske politike u ovoj godini.PKRS - Vlada RS (2)
– Veliki broj zakona je u proceduri i do kraja godine biće ispunjen zakonodavni cilj. Ove godine nije bilo realno očekivati bilo kakve efekte, jer je bila predviđena za donošenje određenih zakonskih rješenja – izjavila je Cvijanovićeva i dodala da su na sastanku izneseni konkretni prijedlozi u zajedničkoj borbi protiv sive ekonomije.
Prema njenim riječima, privrednici su uputili i sugestije koje se odnose na određena davanja iz budžeta, s ciljem povećanja efikanosti, kao što je povezivanje subvencija u poljoprivredi sa plaćanjem doprinosa i obavezom osiguranja imovine.
– Vlada Srpske je dobar partner privrednicima u stvaranju boljih uslova u privredi. Ponovo ćemo imati radne grupe po različitim oblastima da bi bila pripremljena što bolja Ekonomska politika za narednu godinu – zaključila je premijer Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply