Savjet ministara BiH usvojio Odluku o suspenziji i privremenom smanjenju carina na uvoz repromaterijala

ObucaSavjet ministara BiH na današnjoj sjednici donio je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2016. godine, kojom su ukupno obuhvaćene 54 tarifne oznake, i to 34 kao i u 2015. godini, te 20 novih tarifnih oznaka, čime je prihvatio Inicijativu Privredne komore Republike Srpske.
Cilj Savjeta ministara, kako je saopšteno, je podsticati domaću privredu, zadržati postojeća radna mjesta i povećati zapošljavanja te pomoći domaćim kompanijama da povećaju konkurentnost na tržištu.
Korist od ove odluke imaće više od 40.000 radnika u bh. proizvodnji, prevashodno zaposleni u obućarskoj i tekstilnoj industriji i za njih je donošenje ove odluke od presudnog značaja za opstanak proizvodnje.
Podsjećamo, Privredna komora Republike Srpske, 26. oktobra 2015. godine, uputila je Inicijativu ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirku Šaroviću, za produženje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2015. na narednu godinu, odnosno do 31.12.2016. godine.
Ova odluka je u prethodnom periodu primjene već dala izuzetno dobro rezultate u sektoru proizvodnje obuće, gdje je u pojedinim privrednim društvima došlo do povećanja naloga od strane partnera, te povećanja broja zaposlenih i proširenja određenih kapaciteta. Pojedine fabrike obuće su započele i proizvodnju vlastite robne marke, što je u ovim izuzetno teškim uslovima privređivanja veliki iskorak.
U Inicijativi Privredne komore Republike Srpske navedeno je da je Odluku potrebno produžiti na 2016. godinu, uvažavajući efekte koje ona ima na obim proizvodnje, a koji se odnose na pomoć industriji obuće, te elektroindustriji u smislu da se visoke carinske stope koje su se plaćale pri uvozu repromaterijala, a koji nije porijeklom iz EU, smanje odnosno izjednače sa stopama carine koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU. Pored toga, veoma je važno bilo da se procedura produženja Odluke realizuje do kraja tekuće godine, kako bi privredna društva obezbjedila kontinuitet proizvodnje pod istim uslovima.

Print Friendly

Leave a Reply