Sertifikati opštinama iz Republike Srpske

Ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je Srni da su sertifikate lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi /BFC SEE – BFC SEE/ dobili juče u Podgorici, gradovi Prijedor i Bijeljina, kao i opštine Teslić i Mrkonjić Grad iz Republike Srpske.
Ona je rekla da BiH, a samim tim i Republika Srpska prednjači u broju gradova i opština koji imaju i koji su na putu da dobiju sertifikat BFC SEE.
„U Republici Srpskoj još 2012. godine prvi sertifikat je dobila opština Prijedor, to je sada grad Prijedor i on danas ponovo stiče svoj sertifikat, u tom društvu su i grad Bijeljina, Teslić i Mrkonjić Grad, a u postupku resertifikacije i sticanje statusa imamo u Republici Srpskoj još osam lokalnih zajednica“, istakla je Rešićeva.
Prema njenim riječima, što se tiče Federacije BiH, sertifikovani su Sanski Most, Bosanska Krupa, Goražde, Jablanica, a još osam do deset lokalnih zajednica iz Federacije u postupku su sticanja sertifikata.
„Mi smo u Republici Srpskoj prepoznali ovakav sertifikat kao dokaz da možemo investitoru ponuditi sve što mu je potrebno, ako investitor želi da ulaže u Republiku Srpsku ili FBiH, da su mu vrata otvorena i u lokalnim zajednicama ima apsolutnu podršku i da ima sve što mu je potrebno za ulaganje investicije veoma brzo“, rekla je Rešićeva.
Ona je podsjetila da su lokalne zajednice koje su dobile sertifikate izvršile mini reformu administracije i riješile su skoro 80 pitanja.
„Lokalne zajednice su to prihvatile jer su shvatile da time sebe unapređuju i investitorima pošalju dobru poruku. I ovaj skup danas u Podgorici, gdje nam se priključila i Crna Gora, dovoljno govori koliko je to značajno“, rekla je Rešićeva nakon što je u Podgorici završen 4. regionalni kongres i svečana dodjela BFC SEE sertifikata „Povoljnoposlovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi: do novih visina“.
Prema njenim riječima, važna je i komponenta regionalizacije jer je važno da lokalne zajednice iz pet zemalja u regionu mogu zajedno da apliciraju za projekte EU.
„Važno je da smo čuli danas iskustva lokalnih zajednica i Makedonije i Srbije i Hrvatske i Crne Gore. I ovo je važna priča za sve naše lokalne zajednice u regionu“, rekla je je Rešićeva.
Ona je navela primjer grada Prijedora da je postao top-ten lokalna zajednica u regionu prema ocjeni „Fajnenšel tajmsa“, što dovoljno govori da investitori prepoznaju da u toj lokalnoj zajednici imaju dobre uslove za ulaganje.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je Srni da je veoma značajno da je grad Prijedor dobio sertifikat BFC SEE.
„Grad Prijedor je prvi grad u regionu koji je dobio sertifikat za povoljno poslovno okruženje i ove godine nas je `Fajnenšel tajms` uvrstio na četvrtom mjestu među deset mikro lokacija. Ono što je važno da se tim grad Prijedor predstavio na poslovnoj sceni i sve je više investitora koji se interesuju za poslovne lokacije u našem gradu“, rekao je Đaković.
On je naveo da grad Prijedor ima već 11 međunarodnih projekata i firmi koje u Prijedoru rade. Administracija grada Prijedora usavršava sve svoje postupke i tako 11 firmi uspješno radi u gradu, a investitori iz godine u godinu povećavaju investiciona ulaganja, a time i broj zaposlenih.
„To su znaci da smo dobro poslovno okržuženje. A dobijanje sertifikata je puno tome doprinijelo jer gradska administracija i njene agencije pomažu investitorima prilikom realizacije projekata. Nadamo se da će se tako nastaviti i u vremenu pred nama“, rekao je Đaković.
On je naveo podatak da se od dobijanja sertifikata u 11 stranih kompanija, koliko ih je u tom gradu, zaposlilo 2.000 građana Prijedora.
„Ne mogu izraziti tačno finansijsku dobit grada od dolaska 11 kompanija, ali više od 2.000 radnika je zaposleno u tim projektima i to je nešto što je dobro došlo u ovom vremenu, poslije sprovedenih privatizacija gdje je jako puno preduzeća otišlo u stečaj, a radnici ostajali bez posla. Sada imamo nova radna mjesta i to je veoma značajno za grad Prijedor“, zaključio je Đaković.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply