Sertifikovane opštine i gradovi na investicionoj mapi Evrope!

Jastrebarsko, Ivanec, Skoplje, Štip, Prijedor, Sombor, Vranje, Zaječar, Sremska Mitrovica

EvropaI ove godine Financial Times je objavio listu najboljih opština, gradova i regiona za ulaganje u Evropi 2016/17: u konkurenciji od 481 lokacije među top 10 investicionih destinacija u čak 10 različitih kategorija u pogledu cjenovne efektivnosti, FDI strategije i ekonomskog potencijala, našlo se 9 lokalnih samouprava i 3 regiona iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Makedonije, zemalja članica regionalne BFC SEE mreže. Među njima 4 lokalne samouprave su aktuelni nosioci sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, dok su ostali ranije bili dio programa ili se u ovom momentu nalaze u procesu. Srbija se pojavljuje 9 puta u izvještaju, slijedi Makedonija sa 5, Bosna i Hercegovina sa 3 i Hrvatska sa 2 puta.
Priznanje Financial Times-a, kao najuticajnijih poslovnih novina na svijetu, znači da zalaganja opština da unaprijede poslovnu klimu i pruže što bolje uslove investitorima nisu prošla neprimjećena. Ujedno, pokazalo se da sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u JIE omogućava opštinama da uporede lokalne uslove poslovanja sa drugim uspješnim sredinama u regionu i unaprede poslovnu klimu u skladu sa potrebama investitora. Investitorima koji žele da presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnoj Evropi, BFC SEE služi kao standardizovan mehanizam za procjenu lokalnih uslova za poslovanje i ukazuje na to koje opštine u regionu imaju najpovoljniju klimu za investiranje.
Ovo priznanje je samo još jedna potvrda kvaliteta i značaja regionalnog BFC SEE Programa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi koji će kao međunarodno priznati standard od ove godine biti primjenjivan i u Crnoj Gori.

Rangiranje BFC opština i gradova 2012 – 2015

Koliki je doprinos BFC SEE programa govori i činjenica da se u izvještaju FDI magazina za 2012/2013 godinu našlo 5 gradova (Subotica, Vranje, Zaječar, Inđija, Sremska Mitrovica) i 1 region (Vojvodina) iz Srbije i samo jedan grad iz Hrvatske (Jastrebarsko).
U narednom izvještaju FDI magazina za 2014/2015 godinu Ivanec je takođe bio jedini rangirani hrvatski grad. Međutim, ono što je očigledno jeste da je u pomenutom izvještaju došlo do većeg prisustva gradova, opština i regiona iz zemalja koje su pristupile regionalnoj BFC SEE mreži. Naime, 2014/2015 prvi put su rangirani grad Skoplje i Ohrid-Struga region iz Makedonije i dva okruga (Bear Micro Region i Herzegovina) iz Bosne i Herzegovine, u kojima su između ostalih opštine Žepče, Teslić i Tešanj, aktuelni nosioci BFC SEE sertifikata. Iz Srbije su se u ovom izvještaju našla 4 grada (Vranje, Zaječar, Inđija, Sremska Mitrovica) i 1 region (Vojvodina).

Rangiranje BFC opština i gradova 2016 – 2017

U poslednjem FDI izveštaju za 2016/17 Ivanec i Jastrebarsko (Hrvatska) zauzeli su vodeća mjesta među mikro gradovima u pogledu FDI strategije, dok su gradovi Skoplje i Štip (Makedonija) rangirani u nekoliko kategorija, a ono što svakako treba istaći jesu njihove vodeće pozicije u pogledu cjenovne efektivnosti. Grad Prijedor je prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je rangiran u izvještaju FDI magazina i to u dvije kategorije. Predstavnici Srbije među gradovima (Sombor, Vranje, Zaječar, Sremska Mitrovica) rangirani su u tri, dok su dva regiona (Vojvodina i Sremski okrug) rangirana u čak četiri kategorije, uz podatak da od sedam lokalnih samouprava koje čine Sremski okrug, njih četiri (Ruma, Stara Pazova, Sremska Mitrovica, Inđija) posjeduje BFC SEE sertifikat ili su ranije bili sertifikovani, dok ostali (Šid, Irig, Pećinci) u ovom momentu imaju status kandidata za priključivanje procesu.
Na regionalnom nivou, najbolji rezultat i napredak u pogledu učešća i rangiranja BFC SEE gradova, opština i regiona zemalja članica BFC SEE mreže ostvaren je u kategorijama „Top 10 Micro European cities – Cost Effectiveness“ i „Top 10 Micro European cities – FDI Strategy“ gdje je čak 7 gradova i opština iz BFC SEE regiona zauzelo nekoliko pozicija, od kojih Štip (Makedonija) i Ivanec (Hrvatska) prve pozicije.
Iz Slovenije je jedino Ljubljana rangirana u okviru kategorije glavnih gradova budućnosti, dok se sa druge strane, nijedan grad ni opština iz Crne Gore nisu našli ni u jednoj od kategorija FDI magazina. Međutim, imajući u vidu činjenicu da Crna Gora od ove godine pristupa regionalnoj BFC SEE mreži, svakako će biti zanimljivo ispratiti rezultate narednih FDI izvještaja u pogledu rangiranja crnogorskih gradova, opština i regiona.
Što se ostalih glavnih gradova zemalja članica BFC SEE mreže tiče, Zagreb, Sarajevo i Beograd rangirani su u nekoliko kategorija, tako npr. Zagreb (Hrvatska) zauzima 9. mjesto u kategoriji „Top 10 Southern European cities of the future“ i 4. mjesto u kategoriji „Top 10 Large European cities of the future – Human capital and lifestyle“, Beograd (Srbija) se nalazi na 8. mjestu u kategoriji „Top 10 Large European cities of the future – Cost effectiveness“, dok je Sarajevo (Bosna i Hercegovina) na 6. mjestu u kategoriji „Top 10 mid-sized European cities of the future – Cost effectiveness“.

Zaključak

Jedan od zaključaka koji se može izvesti u odnosu na izveštaj za 2012/2013 je da je došlo do većeg učešća gradova i opština BFC SEE programa u pogledu njihovog rangiranja u posljednjem izvještaju FDI magazina. S tim u vezi treba istaći činjenicu da je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ ORF) – Otvorenog fonda za modernizaciju opštinskih usluga u jugoistočnoj Evropi, program sertifikacije 2011. godine izrastao u regionalnu inicijativu i počeo da se primjenjuje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji, što govori u prilog tome da BFC SEE program pomaže u boljem pozicioniranju čitavog regiona i samih gradova na investicionoj mapi Evrope. Primjera radi, treba istaći Ivanec koji se sa prošlogodišnje 9. pozicije probio na 1. mjesto na listi mikro gradova Evrope što se tiče FDI strategije, Štip koji je takođe 1. na drugoj listi koja se tiče cjenovne efektivnosti i svakako Prijedor kao prvog grada iz Bosne i Hercegovine koji se našao u pomenute dvije kategorije. Svakako treba pomenuti i podatak koji se tiče metodologije gdje je u posljednjem izvještaju FDI magazina istraživanje je obuhvatilo znatno veći broj lokacija u odnosu na prethodne godine. Primjera radi 2012/2013 godine u izveštaju je obuhvaćeno 363 lokacije, dok je 2016/2017 u konkurenciji bilo 481 lokacija, što samo ukazuje na sve veću zainteresovanost evropskih gradova i opština da se što bolje pozicioniraju u odnosu na svoje konkurente.

Print Friendly

Leave a Reply