Skupština Udruženja tekstila, kože i obuće PKRS: Problem održavanja kontinuiteta i obima proizvodnje

Članovi Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske, rekli su na današnjoj sjednici u Banjoj Luci, održanoj u proširenom sastavu, da se suočavaju sa problemom održavanja kontinuiteta i obima proizvodnje.

Naime, zatvaranjem prodajnih objekata u regionu, ali i cijeloj Evropi zbog pandemije virusa korona, kako su istakli, prodaja je značajno smanjena, što je direktno uticalo i na smanjene narudžbi, a samim tim i smanjenje obima proizvodnje.

Naglasili su i da im probleme stvara veliki broj radnika koji zbog bolesti, ali i izolacije, ne dolazi na posao, što je posebno izraženo u ovoj radno intenzivnoj grani prerađivačke industrije.

Poseban akcenat stavljen je na problem javnih nabavki. Ovaj sektor ima kapacitete, iskusnu radnu snagu i veoma značajne reference, stečene radom za poznate svjetske brendove, da može odgovoriti svakom zahtjevu. Zbog toga je značajno stavljanje domaćih kapaciteta u prioritet, kada su u pitanju javne nabavke uniformi i obuće za ugovorne organe.

Na sjednici je bilo riječi i o privrednim kretanjima u Republici Srpskoj za februar 2021. godine, sa  osvrtom na privredna kretanja u industriji tekstila, kože i obuće, kao i priprema prijedloga privrednih društava za listu tarifnih brojeva za Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju stopa kod uvoza određenih roba u 2022. godini.

Print Friendly

Leave a Reply